Прокуратурата установи неизрядни "легнали полицаи" в Плевенско

Крими

23-11-2015, 07:26

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добра новина: Изчистиха жълтите ленти, с които Плевен се прочу

Общината е заплашена от съд при възникнали ПТП и повреди на автомобили

След самосезиране Апелативна прокуратура - Велико Търново извърши проверка във връзка с осъществяването на контрола на изградените изкуствени неравности на пътното платно. Прокуратурата констатира занижен контрол и бездействие по отношение на вмененото задължение от страна на службите за контрол и администрацията, управляваща пътя, и изиска предприемане на незабавни мерки. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Изготвената преди три години „Наредба за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта за движение и изискванията към тях“ има за цел да се създадат условия за повишаване на мерките за безопасност на пътищата, като „средствата за ограничаване на скоростта на движение“ следва да отговарят на определени изисквания, за да не стават пречка за безопасността на движението. Много от изградените преди 2012 г. „легнали полицаи“ не отговорят на изискванията като параметри, форма и вид строителни материали и бяха повод да бъде определен срок от една година за премахването им и срок от три години за привеждане в съответствие с изискванията на Наредбата. Този срок изтече на 24.07.2015 г.

При проверката прокуратурата е установила, че е проявено масово бездействие по отношение на премахването или привеждането в изрядност на съществуващите „легнали полицаи“, намиращи се на територията на общините в петте области на Апелативния район – Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Русе. Съоръженията, които не отговарят на изискванията не са били отстранени или не са приведени според приетите норми в определения срок. В много от общините не се водят и задължителните регистри за изпълнените средства за ограничаване на скоростта на движение съгласно чл. 23 от Наредбата.

"Въпреки вмененото нормативно изискване, има общини, които и към момента отказват изпълнение на нормите, с оправдание за липса на предвиден бюджет или нецелесъобразност на премахването на съоръженията, тъй като се намират в близост до детски градини и училища", коментират от Апелативната прокуратура в старата столица.

Прокуратурата е изпратила до общините писма с констатираните нередности, като е разпоредила незабавно изпълнение - премахване или привеждане според изискванията на Наредбата на изкуствените неравности на пътното платно, както и осъществяване на задължителен периодичен контрол. В случаите, в които е наложително премахването на изкуствените неравности, неотговарящи на изискванията, които се намират в близост до детски градини и училища, прокурорите са изискали от собствениците на пътя и органите на МВР незабавни мерки по охрана и обезопасяване на тези участъци. При неизпълнение прокуратурата ще оспори пред Административен съд бездействието им.

Общините са заплашени и от опасността да бъдат съдени при възникнали ПТП и повреди на автомобили.