Музейните специалисти в Плевен: Обичаме професията си и искаме културното наследство на България да бъде запазено

"При тези средства, които се отпускат, се страхуваме, че няма да имаме последователи", заявиха музейните специалисти

Янчо Андонов - областен лидер на КНСБ в Плевен, Николай Илиев - КНСБ - Плевен, представители на ръководствата на синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в Регионален исторически музей /РИМ/ - Плевен и дирекция "Военноисторически музеи"/ВИМ/ - Плевен изнесоха пресконференция на тема "Националният протест под мотото "Ден на недоволството".

В пресклуба на БТА бяха представени исканията на музейните специалисти от Плевен към държавата и предвидените действия, ако тези искания не бъдат чути и уважени. Тяхното недоволство е заради ниските им заплати, както и за малкото бюджетни средства за опазване на културното и историческото наследство.

"Протестът е символичен. Да се чуе, да се види и обществото да ни подкрепи. Обичаме професията си и искаме културното наследство на България да бъде запазено. Но при тези средства, които се отпускат, се страхуваме, че няма да имаме последователи. Това е сложен процес. Не опира само да вземеш един материал и да го прибереш в музея", коментираха на пресконференцията. "Вместо да затваряме музеите, широко отваряме вратите за всички. Надяваме се хората да ни подкрепят".

"Младите хора не искат да идват да работят, а нашата работа е именно това - да предадем знанията си на младото поколение. Щом надигаме глас, наистина сме стигнали дъното", допълни и Соня Лазарова, ВИМ – Плевен.