Клиниката по неонатология към УМБАЛ - Плевен зарадва своите деца-пациенти

За последните 5 години в УМБАЛ-Плевен са се родили 6603 деца, от които 774 са недоносени

По случай Световния ден на недоносените деца миналата седмица Клиника по неонатология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД организира в популярно плевенско детско заведение празник за децата, пациенти на клиниката. Слово произнесе началникът на клиниката доц. д-р Виктория Атанасова, д.м. Тя поздрави всички присъстващи деца, техните роднини и близки, и им пожела всичко най-хубаво. В експозето, което доц. Атанасова изложи, стана ясно, че в световен мащаб всяко десето новородено е недоносено. На всеки 30 секунди умира по едно недоносено дете. Прогресът на медицината е факт и е предпоставка за значително повишаване на преживяемостта на недоносените новородени, включително и на най-незрелите, родени до навършване на 26 гестационни седмици, каза още доц. Атанасова. С повишаване на преживяемостта на недоносените деца се увеличава обаче и честотата на късните усложнения на недоносеността, даващи отражение върху качеството им на живот в дългосрочен аспект.

За последните 5 години (2011-2015 г.) в УМБАЛ-Плевен са се родили 6603 деца, от които 774 са недоносени, което е 11,7% от всички новородени. По-високата честота на недоносеността се определя вероятно от факта, че УМБАЛ-Плевен е републикански център за региона на Централна Северна България, включващ областите Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч, и тук се концентрират ражданията от рискови бременности. Въпреки това още 86 недоносени новородени, повечето в критично състояние са преведени от други болници на региона за лечение в нашето отделение.

Преживяемостта на недоносените, родени в УМБАЛ-Плевен, е значително по- висока от тази на родените в други болници на региона, стана ясно от доклада. Така за цитирания период от родените при нас недоносени са изписани вкъщи 94%, а от преведените отвън – 64%. Това е категорично доказателство за необходимостта от своевременно насочване на рисковите бременности за родоразрешаване в УМБАЛ- Плевен, където се осигурява най-високо ниво на неонатологична помощ за региона на Централна Северна България, категорична е доц. Атанасова.

Положителните и отрицателните емоции неминуемо се преплитат в Отделението по неонатология на УМБАЛ-Плевен. Въпреки това има хора, които никога не ни забравят и постоянно изказват по различни начини благодарността и уважението си към нашата работа, за което сме им благодарни и ние: Пламен Тодоров, Теодора Иванова, Цветомир Цанков, Станимир Йотов, Галимир Енчев, Силвия Луканова и много други родители на новородени, лекувани в нашето отделение.

"Най-специалното за нас дарение беше направено от Кристина Янчева, която все още няма свое дете, но е съпричастна на проблемите на съвременното българско детско здравеопазване и благодарение на това дарение направихме дългоочаквания козметичен ремонт на отделението ни, сподели накрая развълнувано началникът на Клиниката по неонатология. Празникът за децата, организиран от клиниката, завърши с почерпка и специален надзор от аниматори, които всъщност през цялото време се грижеха за забавата на малчуганите", се посочва в съобщението на УМБАЛ - Плевен..