Прокуратурата се заема със случая на "заличените" съветници от ГЕРБ

Мисия

30-11-2015, 13:00

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Цирк в ОИК - Плевен: 6 "за", 6 "против" и един отсъстващ по време на заседанието

Продължава казаусът с отписаните общински съветници от ГЕРБ, спечелили си правото да бъдат такива чрез преференциален вот на изминалите избори. Емил Цветков и Станислав Иванов така и не положиха клетва, след като от партията бе внесено заявление, че се отказват от местата си в Общински съвет – Плевен. Комисията го одобри, но се оказа, че всичко се е случило без знанието на Цветков и Иванов. Двамата обжалваха решението в Административен съд – Плевен, след което делото стигна до ВАС, откъдето пък отмениха решението на ОИК.

На 13 ноември е постъпила молба от Станислав Иванов и Емил Цветков, с която се иска във връзка с решението, а бъде свикано незабавно заседание на комисията и постановяване на ново решение, с което същите да бъдат обявени за избрани общински съветници от ПП „ГЕРБ” в съответствие с изборните резултати. Те молят да бъде предоставен копие от протокола от заседанието на ОИК – Плевен с поименното гласуване на членовете на комисията с оглед личната отговорност от неизпълнението на съдебното решение на Върховен Административен Съд. Навеждат аргумент за депозиране на евентуална жалба до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение и търсене на наказателна отговорност.

Във връзка с цитираната молба в ОИК – Плевен е постъпило писмо от ЦИК, с което се изпраща жалба за произнасяне по компетентност на двамата молители. В жалбата се прави искане за произнасяне на ЦИК от Иванов и Цветков. Жалбоподателите считат, че е налице мълчалив отказ на ОИК-Плевен.

На 19 ноември 2015г. на всички членове на ОИК са изпратени покани за свикване на заседание на 25 ноември във връзка с подадената молба.

След запознаване и обсъждане на материалите по преписката, ОИК – Плевен, счита, че направените изводи от страна на ЦИК относно твърдяните факти от молителите, че подадените заявления се явяват документ с невярно съдържание, то разглеждането на този въпрос е от компетентността на прокуратурата. Произнасянето на държавното обвинение се явява преюдициален въпрос по отношение на атакуваното решение на комисията №327-МИ/27.10.2015 г. на следващо място следва да се отбележи и обстоятелството, че Решение №1 от 28.10.2015 г., с което са обявени избраните общински съветници е обжалвано от молителите, но производството е прекратено и това решение на ОИК - Плевен е влязло в законна сила. В мотивите на Решение 11880/10.11.2015 г., постановено по адм.д. № 12 633/2015 г. по описа на Върховен административен съд е прието, че възможността за отказ от избор за общински съветник се осъществява по друг ред и по друг закон, който не е Изборният кодекс. Следователно е необходим акт на прокуратурата който да се произнесе относно обстоятелството, дали подадените заявления от Иванов и Цветков, са написани и подписани от тях. В тази връзка е образувана преписка по описа на РП-Плевен.

Във връзка с гореизложеното ОИК - Плевен е решила, че ще се произнесе след приключване на преписката по описа на РП-Плевен, с влязло в сила постановление.

Гласуването на проекторешението по точката се e провело при 6 "за", 6" против" и един отсъстващ. Въз основа на описаното поименно гласуване и на основание чл.85, ал.4 от Изборния кодекс по т.2 от дневния ред няма необходимото мнозинство за решение, т.е. е налице решение за отхвърляне, което подлежи на обжалване по реда на кодекса.

Решението подлежи на обжалване в три дневен срок пред Централна избирателна комисия