Окончателният вид на проектобюджет 2016 на Плевен ще бъде готов до края на януари

Общият размер на общинските финанси за идните 12 месеца възлиза на 70 136 600 лв.

Публично обсъждане на проекта за бюджет на Община Плевен за 2016 г. се проведе в зала „Гена Димитрова” този понеделник, информират от местната администрация. Общият размер на общинските финанси за идните дванадесет месеца възлиза на 70 136 600 лева. От тях като приходи от държавни дейности са посочени 37 197 500 лв., а местни приходи – 32 939 100 лв. Кметът Георг Спартански представи пред присъстващите акцентите на бюджета, които бяха публикувани на сайта на Община Плевен седмица преди обсъждането.

От страна на представители на организации и граждани бяха направени предложения да бъде превърната родната къща на Гена Димитрова в Беглеж в музей и да се възстанови конкурсът за млади оперни изпълнители на нейното име; да се ремонтират улици в Девети квартал; да се предоставят общински средства в помощ на читалищата и да се ремонтират сградите, в които те се помещават. Поставиха се въпроси за заложените средства от продажба на земя, за развитието на туризма, за насърчаване на малкия и средния бизнес.

Предложения, свързани с проектобюджета, продължават да се приемат в Общинската администрация. Окончателният вид на проектобюджета ще бъде готов до края на януари, след което ще бъде внесен за обсъждане и гласуване в Общинския съвет.

Публичното обсъждане на проектобюджета беше предшествано от обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета на Община Плевен за 2014 г.