Кметът Георг Спартански обясни за абсурдните велоалеи в Плевен (Видео)

За пореден път градът ни влезе в рубриката "Пълен абсурд"

През последните дни плевенчани отново надигнаха вой срещу новопоявилите се жълти линии из целия град. Оправданието, че проектът е започнал при предишни кмет и трябва да се довърши, за да не търпи общината санкции, не се хареса на много от гражданите. Ето защо десетки хора заляха пощата на Нова телевизия със сигнали и Румен Бахов отново пристигна в Плевен, за да запълни рубриката си "Пълен абсурд" с историята на печалноизвестните велоалеи. Пред микрофона му застана и кметът Георг Спартански.

"Имам две новини - и двете са лоши. Тази велоалея е част от един десеткомпонентен проект - "Интегриран градски транспорт", която и част от него не бъде изпълнена, санкцията ще е в размер на 25 процента. Ако велоалеите не се случат до края на годината, ще получим ефективна санкция от 4 млн. лв. и половина, което Плевен не може да си позволи. Предпочитам да довърша този проект в частта извън центъра, в центъра я препроектирахме по мое настояване и тук е мястото да благодаря на г-жа Деница Николова, зам.-министъра. Начинът, по който са проектирани - те не са практично направени, за да служат еднакво добре и за пешеходци и велосипедисти. Ако ги направим с дефектите, ще понесем няколкостотин хилядни санкции, но ако не ги направим, т.е. ако липсва интегритета на проекта по линия на велоалеята, приемайки, че не е довършена, тогава ще сме санкционирани с 4,5 млн. Остава да довършим и след това със собствени сили и средства да подобрим и да допълним това, което не е направено", заяви Спартански.

"Този проект е безумно замислен и проектиран, сега ни създава големи проблеми, но след като завърши отчитането му, ще се постараем да коригираме това, което не е свършено", допълни той, допълвайки, че идеята е в годините оттук-нататък да се разшири пешеходният участък.

"Не бих казал, че парите отиват на вятъра, идеята е добра, но не е добре направена и справедливо ще бъдем санкционирани. Идеята за велоалеи в никакъв случай не е лоша. Това е една европейска практика, която ние трябва да въведем", отговори Спартански на въпроса дали 750 хиляди лева ще отидат на вятъра