Удължаването на "Хемус" до Плевен ще започне най-рано през 2017 година

Търгът приключи - в понеделник отварят офертите за участъка

Регионалният министър Лиляна Павлова съобщи в ефира на Нова телевизия, че в понеделник ще бъдат отворени ценовите оферти за двата лота от по 30 км на магистрала "Хемус", с изграждането на които тя ще стигне почти до Плевен. Беше уточнено, че при максимално безпроблемно преминаване на следващите етапи - избор на изпълнител и отчуждавания, строителството може да започне през 2017 година. Завършването на двете нови отсечки пък може да се очаква около 2020 година.

"Казусът с по-добрите пътища и по-скъпите винетки е като този с яйцето и кокошката – или събираме по-високи такси и поддържаме пътната мрежа, или не", каза още Павлова в студиото на "Здравей, България". Тя увери, че се работи по въпроса за въвеждането на смесена система за таксуване на шофьорите. В нея водачите на превозни средства с тегло до 3,5 тона ще плащат винетки, а на тежкотоварните – тол такси.

"За да се въведат тол таксите обаче, всички пътища трябва да бъдат опасани с бариери и камери. Но така ще бъде по-справедливо – всеки ще плаща за изминати километри и според тонажа на превозното средство, което управлява”, обясни министър Павлова. И допълни, че ако и леките автомобили се таксуват според изминатото разстояние, пътуването с кола ще стане далеч по-скъпо, отколкото е в момента.

Регионалният министър увери, че властите имат готовност да се справят с евентуални силни снеговалежи.