Започнаха масовите проверки на рибата и рибните продукти преди Никулден

Мисия

04-12-2015, 12:22

Снимка:

ББАХ

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БАБХ: За Никулден не купувайте риба от сергии и багажници на коли

Следете външния вид на предлаганата риба и четете етикетите

Във връзка с предстоящия празник Никулден, Българска агенция по безопасност на храните започна засилени проверки на местата, където се предлага риба и рибни продукти.

Охладената риба се съхранява при температура от минус 1 до 4 градуса за периода от два дни. Това е срокът на годност, който трябва да бъде спазен и задължително рибата трябва да бъде под лед, отбелязват от агенцията.

Едно от най-честите нарушения е неправилното съхранение на рибата. Все още се случва търговци да си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи. Без придружаващи документи няма как да се удостовери дали тази риба е от сертифициран производител и дали е годна за консумация.

Съветът към потребителите е, освен да следят външния вид на предлаганата риба, да четат и етикетите. Задължително на тях трябва да бъде посочен вида на рибата и нейния произход.

Засилените проверки на местата, където се продава риба и рибни продукти ще продължат до 6-ти декември включително. Дежурни инспектори към Българска агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите и през почивните дни. Потребителите могат да подават сигнали за нередности на телефон 0700 122 99.

Съвет към потребителите при закупуване на прясна риба

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.