Отвориха 11 ценови оферти за "Хемус" до разклона Плевен-Ловеч

По думите на министър Павлова строителството може да започне през 2017 година

11 ценови оферти по 2 обособени позиции за първата част от дострояването на „Хемус” бяха отворени днес в Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП). Цената предлагана от участващите в търговете е за проектиране и строителство и обхваща отсечката между Ябланица и кръстовището за Плевен и Ловеч, съобщава агенция "Монитор".

За първата обособена позиция от търга от Ябланица до третокласния път 307, свързващ Луковит със с. Сопот, ценовите предложения са 6. Най-ниската приета договорна сум от почти 254 млн. лв. без ДДС е на ДЗЗД „Хемус БГ. Максималната договорна цена предложена от тази фирма е около 274,57 млн. лв. без ДДС. Най-високата приета договорна сума от почти 378 млн. лв. без ДДС е на ДЗЗД „Хемус МППА 2015“, а максималната договорна цена е 398,54 млн. лв. без ДДС;

По втората позиция за отсечката на бъдещия аутобан от третокласния път 307 до разклона за Ловеч и Плевен подадените предложения са 5. Най-ниската оферта за приета договорна сума от 429,485 млн. лв. без ДДС е подадена от „Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет“ АД. Максималната договорна цена, предложена от турската компания е 450 млн. лв. без ДДС. Най-високата оферта от почти 707 млн. лв. без ДДС е на „Асталди Ес Пи Ей” АД, максималната й договорна цена е 727,529 млн. лв. без ДДС;

От НКСИП уточняват, че цената за изпълнение на всички дейности по обществената поръчка е приетата договорна сума. Максималната "договорна цена“ е определеният горен праг по Закона за обществените поръчки, над който е невъзможно увеличение на цената по договора и включва провизорни суми и непредвидени разходи съгласно договора.

Припомняме, че по думите на министър Лиляна Павлова при максимално безпроблемно преминаване на следващите етапи - избор на изпълнител и отчуждавания, строителството може да започне през 2017 година. Завършването на двете нови отсечки пък може да се очаква около 2020 година.