Цецка Цачева се срещна с председателя на Швейцарската академия на науките

На разговора присъства и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с председателя на Швейцарската академия на науките проф. Тиери Курвоазие, съобщиха от Народното събрание. Сред обсъдените теми бяха потенциалните възможности за това науката да бъде от полза и да работи в още по-тясно сътрудничество с институциите, бизнеса и индустрията.

Консерватизмът, който често е характерен за политиците по отношение на приемане на новаторски научни идеи, трябва да бъде преодоляван, подчерта Цецка Цачева. Според нея научните достижения могат да достигнат до широк кръг от хора само чрез прилагането им в конкретни политики и технологии.

Проф. Тиери Курвоазие отчете факта, че учените подпомагат обществото в процесите на неговото развитие. По думите му е необходимо науката да бъде съхранена като културна ценност.

На разговора присъства и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, който изрази задоволството си от сътрудничеството между българския парламент и БАН. Щастливи сме, че имаме такъв председател на Народното събрание, който наистина се отнася с дълбоко внимание към българската наука и много пъти ни е помагал, заяви той.

Цецка Цачева връчи на госта почетен плакет на Народното събрание.