Цецка Цачева: 10 декември 1877 г. е дата, вписана с ярки букви в историята на целия европейски свят

Председателят на Народното събрание бе посрещната в Плевен с военни почести

10 декември 1877 г. е дата, която се вписва с ярки букви в историята не само на България, но и на целия модерен, демократичен, европейски свят, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в словото си на честването в Плевен на 138 години от Плевенската епопея и освобождението на града.

Председателят на парламента отбеляза, че зад тази битка и победа стоят човешки съдби и ние трябва да помним и безименния героизъм както на воините, така и на нашите далечни предци. "Първите години след Освобождението на Плевен са години на градеж и стопански подем и това е така, защото още нашите деди са разчели, че можем да бъдем силни, когато сме единни", посочи Цецка Цачева.

"Сега живеем в сложни, непредсказуеми времена – заплахи за ценностите на обединена Европа ни срещат много често. Но аз съм убедена, че когато преодолеем вътрешните противоречия, тогава, когато следваме каузата си за сътворяване, каузата за благоденстване на нашия град, на нашата държава, на цялата ни европейска общност, то няма сила, която да се изправи и да ни раздели", заяви председателят на Народното събрание. "Ние сме длъжни като граждани на България да предадем на идното поколение тази дълбока почит, която засвидетелстваме към падналите в окопите и на чиито кости днес е съградена свободата на България", допълни Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание бе посрещната в Плевен с военни почести. Цецка Цачева се поклони пред храма-мавзолей "Св. Георги" и поднесе цветя на признателност. Сред гостите бяха дипломати, представители на дипломатически мисии, много граждани. Венци и цветя бяха поднесени и от името на институции, обществени и политически организации, депутати. Плевенският митрополит Игнатий отслужи панихида за загиналите.