Борци от България, Румъния и Македония в битка за медалите на турнира "Освобождение" в Плевен

Спорт

10-12-2015, 16:08

Снимка:

БФБ, архив

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Десетки плевенчани отбелязаха 138-ата годишнина от Освобождението на града

Патрон на състезанието е легендарният спортист Камен Лозанов

В Плевен се възстановява международният турнир по класическа борба "Освобождение", а патрон на състезанието е легендарният плевенски спортист Камен Лозанов, съобщава "Спортал". Турнирът се организира по повод 10 декември - Денят на освобождението на града и 138 години от Плевенската епопея.

Община Плевен даде подкрепата си, за да стане възможно организирането на престижното състезание отново след осемгодишно прекъсване. Поканени са редица държави за участие. Към момента участие са потвърдили отбори от Македония, от Румъния и от столицата и страната. В схватките ще се включат и 15 плевенски борци, родени през 2000, 2001 и 2002 година, разделени в 6 категории за момчета и 2 за момичета.

За първи път турнирът "Освобождение" е проведен през далечната 1974 година и досега има повече от 15 издания. През последните 8 години не е организиран по финансови причини.

Треньорите по борба Петър Антов и Момчил Сирашки заявиха преди турнира, че влагат усилията си да възродят състезанието с надеждата, че от следващата година ще бъде признато от Международната федерация и ще влезе в международния спортен календар, за да дойдат повече борци от различни държави. Спортните деятели в сферата на класическата борба благодарят за усилията на председателя на клуба по борба Володя Вълков, на община Плевен и на всички бизнесмени, които са помогнали финансово състезанието да се случи.

Схватките са в залата по борба (до бившата колописта), а входът за посетителите ще бъде безплатен. Най-интересните борби ще бъдат на 12 декември.