10 месеца затвор за кражба на 400 лева получи апаш, обрал възрастни жени

За 5 дни Районна прокуратура-Плевен постигна ефективно присъда

На 7 декември в Районна прокуратура-Плевен е образувано незабавно производство срещу Хайредин М. от Гулянци за това, че на 05.12.2015 г. и на 07.12.2015 г. в селата Радишево и Тученица, при условията на продължавано престъпление, повторно в немаловажен случай, след като се сговорил предварително с Георги И. отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 400 лева, от владението на техните собственици, без тяхно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.195, ал.1, т.5 и 7 вр. с чл.194, ал.1 вр. с чл.28, ал.1 вр. с чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Пострадали от престъпленията са две възрастни жени, като извършителите Хайредин М. и Георги И. са влезли в домовете им под предлог, че изкупуват орехи. Докато единият от тях отвличал вниманието на жертвите, като оглеждал предложените орехи и договарял цените за изкупуване. През това време другият намирал парите в къщата и ги вземал.

На 11 декември Районен съд-Плевен одобри споразумение, с което на Хайредин М. е наложено наказание лишаване от свобода в размер на десет месеца за извършеното от него престъпление кражба. Отнетите парични средства са възстановени на пострадалите.

Одобреното споразумение влиза в сила веднага и осъденият Хайредин М. е приведен в Затвора – гр. Плевен за изтърпяване на наложеното наказание. Другият обвиняем Георги И. не признава вината си и разследването по отношение на него продължава.