Успешно е финализиран проектът за оборудване и модернизиране на УМБАЛ-Плевен

Проектът е на обща стойност 14 478 328 лв.

Днес се състоя заключителна пресконференция по проект “Ремонт, оборудване и модернизиране на “УМБАЛ Д-р Георги Странски” ЕАД - Плевен, който е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването. В събитието се включи заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България и е на обща стойност 14 478 328 лв.

Основни компоненти при реализация на проекта са доставка на медицинска апаратура и изпълнение на строително-монтажни работи свързани с помещенията, в които е монтирана апаратурата, както и осигуряване на достъпна среда.

Лечебното заведение получи следната апаратура и отчете следните резултати към 30 ноември 2015 година:

1.Дигитална ехографска система – изследвани 10 459 пациенти;

2.Дигитален мамограф – изследвани 8 410 пациенти;

3.Ендоскопска апаратура /видеогастроскопи и видеоколоноскопи/ - направени 1 760 колоноскопии и 2 497 гастроскопии;

4.Дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб – направени 1 101 бронхоскопии;

5. 16 Срезов многодетекторен компютърен томограф – изследвани 4 628 пациенти;

6. Апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика /MRI - equipment/ - изследвани 885 пациенти;

7. Дигитален скопичнo-графичeн рентгенов апарат – изследвани 12 755 пациенти;

8. Система за архивиране и разпространение на образи PACS;

9. 4 /броя/ ансансьори;

10. Дизелов агрегат. През 2015 год. по проекта бяха позиционирани:

11. Мултимодален линеен ускорител с многолистен колиматор и съпътстващата го апаратура – планирани до 35 пациента на ден;

12.Уредба за интраоперативно KV лъчелечение

13.Анестезиологични апарати 5 /пет/ броя - планирани 2 350 анестезии годишно;

14. 4-ри Стерилизационни апарата – планират се 70 стерилизационни единици на годишна база;

Към проекта бяха извършени строително-ремонтни дейности за подготовка на помещенията за монтаж на изброената апаратура, а за осигуряване на достъпна среда се реализира изграждане на подстъпи и пътеки към помещенията, съобразени с нуждите на хора с увреждания и деца.

Онкологичните заболявания ще продължат да бъдат нарастващ здравно-социален и обществено-икономически фактор в България и в света в предстоящите десетилетия.

Към настоящият момент в Онкологичния диспансер на лечебното заведение са диспансеризирани 16 316 пациенти. През 2014 година новорегистрираните онкологично болни са 2317, а само за деветмесечието на 2015 г. са регистрирани нови 1 663 пациенти с онкологични заболявания.

"Тенденцията към увеличение броя на онкоболните в региона аргументира инвестицията в тази област, което прави проекта изключително навременен и ценен. За нас е голяма чест, че разполагаме и с високотехнологична апаратура Мултимодален линеен ускорител, с което подобна мащабна инвестиция увеличава конкурентноспособността на лечебното заведение. Благодарение на съвременната и модерна апаратура, с която се оборудва “УМБАЛ Д-р Георги Странски” ЕАД - Плевен, нашите пациенти получават комплексна услуга от ранна диагностика до лечение на онкологичните заболявания. Успешно финализирания проект подпомага реализиране на амбицията на ръководството, Университетската болница да се утвърди като център за високотехнологична медицина", съобщиха от УМБАЛ - Плевен.