Полет без криле: Ето го спортистът на Плевен за 2015 г.

Михаил Христов - плевенчанинът, който спечели много повече от медали

Три световни титли, европейски рекорд на скок дължина и световен рекорд на скок дължина за младежи. Носител и на редица други отличия в леката атлетика, за които няма да ни стигнат редовете да ги изброим.

Михаил Христов се занимава професионално и активно със спорт от 6 години, но вече е герой за милиони българи. Хората го обикнаха заради чистотата, с която гледа на живота. Заради това, че не мрънка и не търси оправдания, а смело гледа напред. Плевенчанинът е едно огромно вдъхновение. Извисен е както силово, така и духом. Което всъщност е и най-важното, за да бъдеш определен и признат като най-добър. И то не в измислени и много често необосновано направени класации, а в класацията на играта, наречена живот.

През тази година Михаил се водеше като част от врачански отбор, защото от плевенска страна не са му оказали никакво съдействие, за да се състезава "под шапката" на местен клуб, въпреки желанието му. Трябвало е просто едни документи да се оформят, но "по стар български обичай" някой го е домързяло да си свърши работата. Загърбвайки това, той остана горд плевенчанин и не забравя корените си. Точно заради това и Plevenutre.bg следи изкъсо неговите изяви.

Годината на Михаил Христов

2015-та година за Мишо започна с уникален документален филм на БНТ, в който той имаше шанса да се надбягва с кола и пистов мотор. През март стана лице на футболен турнир за деца, организиран от "Кока Кола". През май амбициозният параолимпиец попадна в класация за "Достойните българи", като лично министър Красен Кралев го награди с медал и грамота.

През юли Михаил записа престижно участие на Международен турнир по лека атлетика, където завърши пети в скока на дължина, борейки се със здрави атлети. През август пък плевенчанинът застана на корицата на популярното списание "Men's Health".

През октомври успя да покрие норматива за Параолимпийските игри в Рио де Жанейро догодина и грабна златото на Световните игри в Сочи в изключително инфарктно състезание. Няколко седмици по-късно 24-годишният Христов постигна личен рекорд и пето място на Световното по лека атлетика в Доха.

През ноември Стефка Костадинова връчи специален плакет на параолимпиеца, а престижна медия го постави в класация за следващите 40 млади лидери на България.

Поредното признание за Михаил дойде преди броени дни, когато 17-членна академия, съставена от журналисти, го постави сред разширените номинации за "Мъж на годината 2015". Може да допълним, че през изминалата година Христов имаше няколко покани да води мотивационни речи в големи компании, сред ученици и др.

Когато е 15-годишен, 20 000 волта отнемат ръцете на Михаил, но спортът го изстрелва на върха. Щом спре със състезанията, световният шампион ще се цели в политиката. Дотогава обаче има време. Предстои му най-голямата цел - Олимпиадата.

"Понякога много големи неща стават с малки стъпки. Трябва обаче да победиш първо себе си", казва Мишо. Именно това го е превърнало и в победител, защото е спечелил най-важната битка. Тази със себе си. Защото е бил убеден, че успехът е въпрос на избор, не на късмет.