Приключи разследването около нападението над надзирател в плевенския затвор

Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд Халил Х. за опит за убийство

Окръжна прокуратура – гр. Плевен внесе обвинителен акт срещу Халил Х. за извършен от него опит за убийство на длъжностно лице – надзирател в Затвора – гр. Плевен и причиняване на лека телесна повреда на друго длъжностно лице при изпълнение на службата му. Разследването продължи само четири месеца, а през лятото Plevenutre.bg единствен съобщи за скандалната случка, разиграла се в местния зандан.

Досъдебното производство е образувано на 5 август 2015г. във връзка с инцидент, настъпил в Затвора – гр. Плевен. В хода на разследването било установено, че лишеният от свобода Халил Х. нападнал в гръб единия от надзирателите, които го извеждали за престой на открито. Като за целта, той предварително се снабдил с желязно шило (арматурно желязо) с дължина 20 см, заострено от двете страни по механичен начин. След като бил изведен от килията обвиняемият Х. бил конвоиран от трима надзиратели, като единият от тях вървял пред него. От съображения за хуманно отношение към затворниците, на обвиняемия не били поставени белезници при движението му по пътя към карето за отдих на открито. Докато се движили, обвиняемият замахнал с железния предмет, като целта му била да нанесе пронизващ удар на надзирателя в областта на слепоочието на главата, с което да го лиши от живот. Длъжностното лице усетило необичайното движение на лишения от свобода, привел се напред, за да избегне удара и се обърнал. Незабавно след това обвиняемият Х. отново замахнал в посока обратна на първия удар. Надзирателят вече бил обърнат с лице към него и предотвратил нападението като блокирал нанасящата удара ръка на затворника със своята предмишница. При това действие надзирателят успял да избие желязното шило от ръката на обвиняемият Х. и то паднало на пода. Обвиняемият Х. се нахвърлил върху надзирателя с тялото си, при което двамата паднали надолу по стълбите. В това време другите двама надзиратели се притекли на помощ за да овладеят обвиняемият Х., но той се съпротивлявал нанасяйки им удари с ръце и крака. При това лишеният от свобода нанесъл лека телесна повреда на другия надзирател.

На обвиняемия Халил Х. е повдигнато обвинение за престъпления по чл. чл.116, ал.1, т.1, т.9, т.12, вр. чл.115 вр. чл.18, ал.1, вр.чл.29, ал.1, б.А и б.Б от НК и чл.131, ал.1 т.1, вр, чл.130, ал.1 от НК. Предстои Окръжен съд – Плевен да насрочи разглеждане на делото.