Връчиха годишните награди "Майка на годината" и "Плевенчанин на годината"

Животът

18-12-2015, 14:37

Снимка:

МЦ КИРМ "Света Елисавета", архив

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

МЦ КИРМ "Света Елисавета" – Плевен oрганизира Коледен концерт

Екипът на МЦ КИРМ „Св. Елисавета” по традиция, за осма поредна година, връчи призовете

Екипът на МЦ КИРМ „Св. Елисавета” по традиция, за осма поредна година, събира съмишленици и приятели, пациенти, общественици, хабилитирани преподаватели и медицински специалисти, на празничен концерт.

Тази година „Оперетна гала” бе със специалното участие на солисти на Музикален театър „Стефан Македонски” София, Плевенска филхармония с диригент Деян Павлов и Общинска хорова формация „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, както и студио за класически танци към читалище „Съгласие – 1869” с ръководител Маня Николова.

По традиция, на този ден, доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ „Света Елисавета” връчи годишните награди на центъра.

Наградата „Специалист на годината 2015” бе присъдена на Милена Горанова, старша акушерка в центъра. Признанието и уважението си към нея, доц. Конова изрази с думите: „Ако има минали животи, вероятно тя е била благородник, всеотдаен лекар или милосърдна сестра на бойното поле.... Вероятно! Защото в този живот, тя носи в себе си аристократизма на доброто възпитание, любовта към медицината на посветените в нея, смелостта на смелите, но най-вече – тя носи в себе си духа на състрадание от времето, когато сестрите са наричани „милосърдни” и белите касинки са били ореоли на Ангели. Днес, тя е част от Мисията Живот. На женските й рамене стоварихме огромна част от работата в центъра, отговорностите, капризите, разкъсваме я между етажите и кабинетите, между Плевен, Пловдив и Бургас. Тя идва с първите и вечер си тръгва последна. Умората обаче, крие само за себе си.”.

Призът „Майка на годината 2015” беше за Стефка Михайлова от Плевен. За нейната история, доц. Конова сподели: „Понякога животът не е благосклонен и не поднася подаръци. За някои – мечтаното щастие е на една ръка разстояние – само да поискаш и да протегнеш ръка. За други обаче, пътят до щастието е дълъг и труден, вратите са затворени, нощите - дълги и често не съмва от мрака на отчаянието. Младата жена от Плевен тръгва по пътя към своето дете когато е на 30. Не предполага колко дълъг ще е този път. Ще минават години. Ще се учи да губи. Ще се учи да се вслушва в себе си и въпреки всички усилия, да чува само своето сърце.... До деня, в който ще се предаде и ще се примири.... Но когато е на 39 – да повярва отново, да се изправи и да започне всичко отначало. Ако животът те е научил да губиш, коя сила може да те накара да повярваш отново? Силата на хората около теб – един обичащ съпруг, един невероятен д-р Бързашки и цял един екип на МЦ КИРМ Плевен. И ето я днес – щастлива майка на малката Ема – голямата награда от Живота за трудния път.“

За „Плевенчанин на годината 2015” тази година, екипът на МЦ КИРМ определи Плевенският хирург и председател на БЛС, д-р Венцислав Грозев. Както изтъкна доц. Конова – „Да бъдеш лекар е отговорност, да бъдеш хирург е избор, да обучаваш студенти на медицина, хирургия, чест и достойнство е кауза, но да застанеш начело на лекарското съсловие, да се посветиш на хора, които не винаги ще те разберат, но винаги ще бъдат готови да те охулят, да преглътнеш себе си, за да отстоиш принципите, в които вярваш е позиция, достойна за уважение“.

След връчването на наградите, публиката в залата се потопи в магията и настроението на празничната Оперетна гала, информираха от МЦ КИРМ.