От 2017-та: Плащаме за пътуване с електронни винетки

Животът

19-12-2015, 14:46

Снимка:

api.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

От утре стартира разпространението на винетките за 2016 г.

За камионите пък ще бъдат въведени тол такси

Казваме сбогом на досегашните винетки. От 2017 г. ще плащаме за пътуване по републиканските пътища с електронна винетка, съобщи Нова телевизия. Камионите пък ще преминат към тол такси. Контролът ще става не с бариери, а с GPS-система.

По-добри пътища – повече и по-високи пътни такси. А парите за тях да идват от тези, които рушат най-много асфалта и замърсяват въздуха. Такава е логиката на държавата. Затова идеята е тировете да плащат за изминато разстояние, а леките коли – за време – с винетка.

Ако плащането остане за всички пътища, контролът най-вероятно ще става със сателитна система, която ще ни следи и начислява такси за всеки изминат участък.

Възможно е обаче таксуването да става и на пунктове по пътищата, оборудвани с камери и антени. Ще можем да плащаме без чип – практика, която сега съществува в Унгария, или с чип- така, както е в Германия.

При този вариант – в кеш на бензиностанция или онлайн – с SMS, електронно банкиране или по интернет, ще зареждаме чипа и ще ни таксуват при всяко преминаване на гейта. Камери ще засичат по номер дали имаме чип, а ако сметката е празна, сигнал ще идва, както при нас, така и при контролните органи.

Предстои държавата окончателно да избере как точно ще плащаме на пътя след година.