Отново подарихме коледни емоции на децата с епилепсия в Плевенско

За втора поредна година Plevenutre.bg и плевенският клон на АРДЕ организираха скромно тържество за малчуганите

В навечерието на коледните и новогодишни празници Plevenutre.bg и други приятели на АРДЕ отново се постараха да донесат усмивки по лицата на децата към плевенския клон на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

За втора поредна година малчуганите получиха скромно тържество, подаръци, почерпка и най-вече внимание. По-големите от тях пък се сдобиха с книгата "Никога не се предавай: Историята на Детелин Далаклиев", лично подарена им от автора и главен редактор на Plevenutre.bg Георги Стоянов, който им пожела никога да не се предават и да преследват мечтите си докрай.

АРДЕ е единствената неправителствена организация, която защитава правата на децата, младежите и възрастните с епилепсия и се грижи за тяхната интеграция в обществото. Заболяването епилепсия, което предизвиква трайни увреждания, все още е непознато за хората и предизвиква страх и неразбиране. Малките, които са с тежка форма на болестта, се нуждаят от специфични грижи и нямат възможност да правят ежедневните неща, които за останалите деца са даденост – да учат, да играят и да общуват с връстници.

Към момента плевенският офис на АРДЕ полага грижи за над 30 деца. Това научихме от регионалния представител Калин Стоянов, който непрестанно полага усилия, за да помага както на тях, така и на родителите им. Малчуганите са на възраст от 2 до 17 години.

Официалната статистика за България пък сочи, че към 2005 година има около 80 000 епилептици, като около 30 000 от тях са деца. Този брой до днес е нараснал значително.