Коледари пяха и благославяха в Телиш

Животът

21-12-2015, 09:26

Снимка:

Община Червен бряг

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Коледари наричаха за здраве и берекет в Община Плевен (Снимки)

Фестивалът се организира за пета поредна година

Всички, които бяха на Националния фолклорен фестивал на коледарската песен в Телиш на 19 декември, Игнажден, като участници или гости, със сигурност са се насладили на автентичните коледни песни и благословии, на традиционните ястия и на прочутото Телишко вино.

Рано-рано в слънчевата съботна сутрин беше готова сцената на открито пред Народно читалище „Развитие - 1897“ в Телиш, информират от Община Червен бряг.

Сръчни майсторки на коледни ястия бяха подредили красиво масите си и едва удържаха гостите, нетърпеливи да опитат вкусотиите, още преди да е минало журито.

Коледен кравай, пълнени чушки с боб и ориз, печена тиква, лучник, лютика с боб и сухи чушки, македонски зелник със свински ребра, домашно приготвен кашкавал, показаха от Народно читалище „Н. Й. Вапцаров - 1928“ село Ракита.

От Никополското село Муселиево бяха наредили просеник, боб в гювече с питка за похлупак, лучник, чушки с боб и коледна погача, оформена като шейната на Дядо Коледа.

Фестивалът се организира за пета поредна година.

„Когато видя толкова много хора от различни краища в моето село, ми се изпълва сърцето. Първата година участниците бяха само от общината. Сега вече излизаме извън областта. За съжаление тази година нямахме участие от чужбина. Две години поред ни гостуваха румънци. Надявам се, че за 2016 г. ще започнем подготовката по-отрано и ще имаме и участници от други страни“, каза кметът на Телиш Нели Дакова. Кметицата благодари за подкрепата по организацията на фестивала на Община Червен бряг, на самодейците от читалището в Телиш, на еднолични търговци и арендатори.

Какво отсъди журито

Две първи награди присъди журито (доц. Георги Хинов, ръководител на Северняшкия ансамбъл - Плевен, и доц. Д-р Веселка Тончева) за автентична коледарска песен при мъжките групи – на читалище „Светлина“ Червен бряг, с ръководител Йордан Здравков, и на групата при читалището в Койнаре, водена от кмета Данаил Тоновски.

Коледарите от Койнаре грабнаха публиката с автентичната дълга благословия, изпълнена от 86-годишния Никола Мишовски.

„Благословията е създадена така, че всеки е слагал по малко и е допълвал, като при народните песни. Имам я в главата си като на лента. Роден съм 1929 г. , а съм учил песните от хора, родени през 19 век, разказа Мишовски, който благославя при коледуване вече 73 години.

Първа награда за автентично ястие взе читалището в село Ракита, втора – Дамски клуб „Лада“ – Телиш, а трета – читалището в Муселиево. В състава на журито бяха Десислава Белчева от дирекция „Образование, култура и спорт“ в Община Червен бряг, доц. Хинов и главният диригент на Северняшкия ансамбъл Веселин Личев.