Пандемичният грип отново е у нас

Животът

21-12-2015, 11:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

По-малко заболели от грип отчитат от РЗИ - Плевен

Как да се пазим - вижте съветите на проф. Тодор Кантарджиев

"Пандемичният грип отново е у нас. Доказахме го в националната референтна лаборатория - на 17-и декември излезе положителен тест при едно дете. Пробата излиза много бързо, за около 4 часа", обясни за "Здравей, България" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

По думите му в момента има повишена заболеваемост в област Враца, област Хасково. Но нямаме доказателство на много грипни вируси”, добави проф. Тодор Кантарджиев. Според него много вероятно е във Враца да се докаже другият тип вирус H3N2 (тип „Швейцария”).

"Щамът „Швейцария” се развива по-бавно, но епидемията трае по-дълго. Ако епидемията от европейския щам започне по-рано – през януари, грипът ще ни държи до април. Ако започне пандемичният грип, той се развива бързо, за кратко време обхваща много болни и изчезва за месец и половина. Европейският вирус винаги е опасен за хората с хронични заболявания", коментира още проф. Кантарджиев в ефира на Нова тв.

По думите му, за да се предотврати заболяване от вирус H3N2, е добре да мием често ръцете си, да покриваме носа, когато някой срещу нас кашля и киха.