Полицията предупрeждава: Не съобщавайте във Фейсбук къде отивате за Нова година

Крими

29-12-2015, 07:00

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кучи студ за Нова година: До минус 9 градуса, възможно е да прехвърчa сняг

Бъдете внимателни и при палене на свещи в храмове и в домовете си

Ръководството на ОДМВР – Плевен се обърна към гражданите с няколко съвета по повод Новогодишните празници и почивните дни.

При отсъствие от дома

Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
• Не оставяйте в дома си големи суми пари.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен близък или съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

Внимавайте с фоейрверките и празничните салюти!

Полицейските служители извършват планирани и внезапни проверки по търговските обекти, занимаващи се продажбата на пиротехника в област Плевен. Проверяващите връчват разпореждания на търговците, с указания да не се продава пиротехника на граждани, които не отговарят на изискванията на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.
Проявете отговорност при покупката на пиротехнически изделия. Те могат да се продават само в магазини, на които е издадено полицейско разрешение за търговия с тях. Всяко изделие трябва да е в оригинална опаковка и придружено с инструкция за употреба на български език. Прочетете я и непременно спазвайте указанията. Забранена е продажбата и употребата на пиротехнически изделия видимо повредени – разкъсана опаковка, фитил и др. В празничната нощ използвайте пиротехнически изделия, закупени от лицензирани магазини. Вашето забавление при употреба на “пиратки” може да доведе до неприятни преживявания на много хора и представлява своеобразно насилие спрямо тях. Уважавайте правата на съседите, децата и по-възрастните, които искат да прекарат празниците спокойно. НЕ хвърляйте пиратки в близост до тях  и домовете им.
Забранява се употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, заведения за социални услуги, молитвени домове, храмове и манастири. Административното наказание за нарушение на разпоредбите на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, свързана с употребата и търговията с  пиротехнически изделия, огнестрелни оръжия и боеприпаси е от 500 до 2 000 лв.
Не забравяйте, че неправилното използване на взривни вещества води до тежки наранявания и осакатявания за цял живот.

Бъдете внимателни и при палене на свещи в храмове и в домовете си

Въпреки предприетите превантивни мерки от РДПБЗН –Плевен, огнеборците съветват гражданите  да се внимава при използването и паленето на свещи. Запалените свещи да се поставят само в специално пригодени за това негорими и защитени от вятър съдове. Да се внимава при скупчването на хора да не бъдат запалени дрехи, особено от синтетични материали.
Не допускайте бутане и изпреварване! При възникване на инцидент най-добрите съветници са самообладанието и спазването на реда. Изпълнявайте указанията на служебните лица и оказвайте съдействие на деца, възрастни и трудноподвижни хора.
Огнеборците апелират в дома свещи да се палят само върху специални негорими подложки и в съдове, защищаващи пламъка от течение. При пожар своевременно сигнализирайте органите за пожарна безопасност и спасяване на тел. 112.

Не се хващайте на уловките на телефонните измамници

В случай, че получите съмнително обаждане по телефона, запазете самообладание и задавайте въпроси на събеседника си, без да издавате имена на Ваши близки или местонахождението им. Намерете начин да се свържете с роднините си, за да проверите информацията, получена по телефона. В никакъв случай не давайте пари на непознати.