Смелчаци ще се хвърлят за кръста в ледените води на Вита край Ясен

Мисия

05-01-2016, 09:26

Снимка:

Община Плевен, архив

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

До Йордановден са мръсните дни - бродят вампири и караконджоли

Митрополит Игнатий ще освети бойните знамена на Плевенския гарнизон на Богоявление

На 6 януари - Богоявление, при Историческия мост край село Ясен, традиционно ще бъде хвърлен кръстът във водите на р. Вит. Смелчаците, които се подготвят за събитието с начален час 12.30, се надяват времето да бъде благосклонно към тях, макар че според прогнозите идната нощ се очакват нови валежи от сняг, който да премине в дъжд.

Припомняме, че миналата година около 20 души се хвърлиха в ледените води на Вита, а кръстът бе изваден от 27--годишният Венислав Тодоров.

От 11:00 часа същия ден пред Параклис-мавзолей на пл."Възраждане" в Плевен ще се проведе тържествен ритуал - водосвет на бойните знамена. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Плевенския митрополит Игнатий. Ще участват почетни роти от военните формирования 42800, 38220 и 22160 от Плевен, Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, представители на дружество "Традиция" в областния град и представители на военно-патриотичните съюзи.  На ритуала са поканени представители на държавната и местна власт, командирите на всички военни формирования.

Според традициите и обичаите навръх Йордановден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а мъже го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се изпълни. С този празник завършват т. нар. Мръсни дни.