Песен на Емил Димитров е на второ място в класацията "Стоте най-велики български текста" (Видео)

Тодор Живков "обнародвал" песента "Ако си дал" на сватбата на сина си

Песен на Емил Димитров бе поставена на второ място в класация за най великите български текстове! БГ Радио излъчи подреждането на песните, които слушателите класираха на челните 100 места в първата класация за поезията в българската музика - "Стоте най-велики български текста".

Класирането се определи от повече от 11 000 вота, като най-много гласове получи текста на Евтим Евтимов - "Високо", изпълнена от ФСБ. На второ място слушателите поставиха "Ако си дал" на Емил Димитров, която е по текст на Иля Велчев. Трета е Лили Иванова със "За тебе бях".

В продължение на две месеца меломаните имаха възможност да дадат своя глас за онези песни, които според тях имат най-вдъхновяващ и смислен текст. Гласуването започна символично на утвърждаващия български празник 1 ноември - Деня на народните будители и  приключи точно в полунощ на Бъдни Вечер, а цялата класация със 100-те най-велики бг текста прозвуча навръх Нова година в ефир на БГ Радио, специално посветен на целта.

Оказа се, че историята на "Ако си дал" е доста интересна.

"През 1977-а година Иля Велчев бил низвергнат заради някакъв сериал. И от набрана енергия пише текста. Показва го на Емил и той се развълнувал толкова много, че за 15 минути измисля мелодията. Какъв талант трябва да си за да сътвориш песен за 15 минути?! Малко след това Тодор Живков, женейки сина си, поканил оркестъра на Емил - "Синьо-белите". Той решил да я изпее на сватбата. През цялото време някакъв генерал му правел жестове да спре, но Емил не разбрал и я повторил още веднъж. И така Тодор Живков я "обнародвал", разказа Богдана Трифонова от БГ Радио.

Още две песни на Емил Димитров са включени в класацията - "Моя страна, моя България" (14) и "Арлекино" (99). И двете са по текст на Васил Андреев. "Клетва" на Щурците, написана от плевенчанина Владо Даверов, е 32-ра в подреждането. Любо Киров присъства в "Стотицата" с две свои песни по негов текст - "Имам само теб" (36) и "Знам"(66).