Оцветени мандарини - опасни ли са веществата по кората им?

Разрешена е така наречената повърхностна обработка, обясни експерт от Агенцията по храните

Оцветени ли са мандарините и портокалите, които ни предлагат на пазара и опасни ли са веществата по кората им коментира в "Здравей, България" експертът в БАБХ инж. Атанас Дробенов.

Стана ясно, че на всеки етикет трябва да е описано сорта на продукта, от къде се внася, произхода му, партиден номер, както и с какво е обработен дадения плод или зеленчук.

"Контролът от страна на Агенцията по храните е непрестанен. Чрез сигналите и на самите граждани се подпомага дейността на БАБХ. За въпросната обработка е много важно да се каже, че не е позволено от действащото законодателство влагането в пресните плодове на каквито и да било вещества, добавки, оцветители, които могат да изменят техните естествени хранителни качества. Разрешена е така наречената повърхностна обработка, която не води до голям риск за здравето на хората заради това, че се използват такива вещества, които не са опасни”, обясни Дробенов.

"Разрешени са вещества, които в състава си съдържат главно восък, с които се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид. За тях няма допустими норми, което говори, че те са безопасни. Хубавото е, че и лесно се отмиват. Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода”, обясни още експертът в ефира на Нова телевизия.