"Кьорави кобили" отново обикаляха Тръстеник на Ивановден, малчугани спечелиха голямата награда

Животът

07-01-2016, 10:00

Снимка:

Нова тв

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ивановден е! Над 7000 плевенчани имат повод да почерпят

Ритуалът се изпълнява за здраве и берекет от дълги години

По стара традиция навръх Ивановден в град Тръстеник се изпълнява кукерският ритуал "Кьорава кобила". Участниците се преобличат като различни персонажи и тръгват в няколко "конски впряга" да обикалят къщите за здраве и берекет. Според обичая, където влезе "Кьорава кобила", годината ще е добра и плодородна.

Тази година конкурсът за най-добрите кобили бе предаван на живо и в ефира на Нова телевизия. Така обичаят достигна до хората от цяла България. 10 впряга се включиха в инициативата, сред които имаше и детски формации. Тв водещата Гала искрено се зарадва, че традицията се предава от поколение на поколение. Журито избра за победител кьоравата кобила "Иваничка", а ОДЗ "Щастливо детство" спечелиха специалната голяма награда със своята кобила "Ивка Щастливка".

Галя Кучева, секретар, НЧ "Неофит Рилски" разказа, че ритуалът е традиционен за града. Маскирани групи тръгват в полунощ срещу Ивановден и ходят по къщите на имениците. С викове и закачки те опитват да прогонят злите духове.

Легендата донася, че населението на Тръстеник през Турско е било с особен статут и трябвало да плаща данъците си чрез коне. Стопанин на име Иван имал кобила, която обаче била ослепяла. И не искал да я убие собственоръчно. Изгонил я с особена жалост. Тръгнала болест и всички умрели. Случило се чудо на следващата година на Ивановден. Спряла се неговата сляпа кобила, водейки своето малко конче. Тя се свлякла и умряла, но оставила своето конче и така спасила човека.

Кадри: Нова телевизия