Домашен арест за шефа на плевенска фирма за строителен надзор

Проектите, в които участва задържаният с подкуп за изнудване на строител, са ключови за цялата страна

"Проектите, в които участва строителният надзорник, задържан с подкуп за изнудване на строител, са ключови за цялата страна. Става дума за водни цикли и пътища". Това заяви в "Здравей, България" разследващият журналист Марин Николов.

Шефът на плевенска фирма за строителен надзор Людмил Духлевски трябвало да одобри машини и съоръжения от строителен проект за около 3 милиона лева европейски пари. Без въпросното одобрение, изпълнителят на проекта губи над 100 000 лева - гаранция за добро изпълнение, която е внесъл в държавата. А тази гаранция зависи от подписа на Духлевски върху приемно-предавателните протоколи, които са последните документи които трябва да бъдат предадени.

На срещи, заснети със скритата камера на Нова телевизия, надзорникът иска от строителя 30% от 117-те хиляди лева гаранция, като уточнява, че парите ще дели между членовете на общинската комисия по проекта. Предлага парите под масата да се предадат под формата на договор за кнсултантски услуги.

Съдът остави в ареста строителния надзорник, който обаче обжалва и след седмица на втора инстанция с мотив, че е болен излезе под домашен арест – втората по тежест мярка за неотклонение.

Предстои обвинението да бъде внесено в съда и делото да започне по същество. От екоминистерството, към което е проектът с подкупа, се разграничиха от действията на надзорника и публично ги осъдиха. Осъдиха го и колегите му от Aсоциацията на архитектите и инженерите консултанти. Оттам казаха, че са изключили Духлевски заради порочна практика, при която той е печелил обществени поръчки за надзор на нереално ниски цени.

Нова телевизия е получила сигнали, че около него многократно е имало съмнения за далавери с много пари и на високо ниво. Кои други герои са замесени в аферата, къде и в колко проекти за милиони още участва арестуваният и как е успял да получи надзора им, ще разберем в "Разследване" тази недел.