Селвина Стефанова: Кметът ми обясни, че няма закон, по който общината може да съдейства за транспортирането на Дани

Близките на момчето с пресконференция в Плевен, за да благодарят на хората за помощта

Plevenutre.bg проведе разговор със Селвина Стефанова, която е говорила с кмета Георг Спартански, както стана ясно от интервюто на лелята на Даниел Димитров - Станка Панова в "Часът на Милен Цветков". Тя потвърди това и уточни, че при разговора си с кмета той е изказал съчувствието си към близките.

"Познаваме се от доста години с Георг Спартански и му се обадих лично в 21.15 часа вечерта, след като видях постовете във Фейсбук. Той вече беше запознат с историята, каза, че е бил уведомен. Попитах го дали общината може да помогне с нещо. Той ми обясни, че общината няма ресурс, няма такъв закон, по който той да може да съдейства. Познавам го от години. Каза, че съчувства на семейството, но просто на 21-ви януари ще има сесия и там евентуално ще може да се вземе решение. И че на своя глава не може да вземе решение. Казвам ви какво ми е отговорено от кмета на Плевен. Това са думите му. Всъщност аз му обясних, че 21-ви вече е много късно като дата. Журналистите са си в правото, но не трябва да се спекулира с името на кмета. Човекът ми отговори истината.", заяви г-жа Стефанова по повод изданието на "Часът на Милен Цветков", откъдето духовете се разбуниха.

"Лично право е на всеки човек дали ще се отзове лично и ще помогне. В случая аз съм го помолила като кмет, не лично като човек. Той ми каза какви са законовите неща и че няма подобна опция, просто не е помислено по този въпрос. Това е лично решение на всеки, не мога да съдя г-н Спартански и не бива да се очерня името му. Не знам какви са му съображенията. За мен той ще си остане много интелигентен човек. Така ми е отговорил. Не трябва да се спекулира с такива неща, защото българинът е изключително чувствителен на тази тема. Не може да съдим никого. Който е помогнал, така е преценил. Който не е... Не може да накараме никого на сила", допълни г-жа Стефанова.

Тя добави, че е събрала със свои близки 1370 лева, като 510 лева от сумата е събрана от Езиковата гимназия, от децата от втората смяна със съдействието на директора.

Plevenutre.bg се обръща с призив към читателите да не се политизира личната драма на семейството на починалия от рак 17-годишен Даниел Димитров. Парите вече са събрани, което всъщност е и най-важното. И Дани ще бъде погребан в Плевен през следващата седмица. Държим да отбележим, че преди всичко Георг Спартански е човек и достоен баща на три деца. Повтаряме: човек и достоен баща на три деца. Бъдете по-смирени в коментарите си, бъдете хора. В случая той е бил потърсен в правомощията си на кмет. Въпрос на различна трактовка е това, дали един кмет, няколко зам.кмета и 40 общински съветника не могат да съберат по 20 или 50 лева в рамките на 2-3 дни /и дали са длъжни изобщо да го направят/, а в същото време едно дете, болно от детска церебрална парализа, може да дари пенсията си от 138 лева. И това без никаква нотка на куртоазия, като имаме предвид екстремната ситуация, в която са изпаднали близките на Дани - заплашени oт угрозата да не успеят да погребат детето си в България.

В понеделник Станка Панова ще даде пресконференция, на която ще благодари на хората за помощта и ще направи цялостен коментар на събитията от последните дни.

Близките на Дани информираха, че поклонението ще се състои идния петък в църквата "Св. Николай" от 12 часа. Самото погребение ще е след това на гробищен парк "Стадиона".