Георги Стайков и Параскева Джукелова на плевенска сцена в края на месеца (Видео)

Билетите за постановката "Едноокият цар" вече са в продажба

Както вече писахме, на сцената на ДКТ "Иван Радоев" в края на месеца ще гостува постановката "Едноокият цар" от Марк Креует на ДТ "Търговище". Комедията е с участието на любимите български актьори Георги Стайков и Параскева Джукелова.

Изявата им ще е на 28 януари от 19 часа, а билетите вече са в продажба. Те са на цени от 6 и 8 лева.

Давид е полицай от жандармерията, специалист по опазване на обществения порядък, изцяло отдаден на работата си. Съпругата му Лидия е домакиня, разделяща ежедневието си между дома и курсовете на бюрото по труда, в търсене на своето истинско призвание и място в живота.

Привидното спокойствие е нарушено, когато на гости идва друга двойка, участвала в последната протестна демонстрация. В лицето на Игнази, Давид разпознава една от своите жертви, на когото е извадил окото с гумен куршум при разпръскване на протеста. Сякаш каменна лавина разбива кристалната сфера на домашния уют и безвремието, в което живеят домакините и повлича героите в центрофугата на размирния външен свят. Лидия напуска Давид, а Сандра и Игнази решават да го променят и привлекат за каузата си.

Спектакълът е силна социална сатира, непрощаваща на нито един от персонажите. Световната криза, заедно с финансовите ресурси, изпива и последните капки човешко достойнство. Пиесата на каталонския драматург Марк Креует пресъздава сложното ни съвремие и търси отговори на много от въпросите, които често се опитваме да избегнем. Прави го през призмата на иронията и горчивия смях, които пречистват, но не опрощават.

Участват още Александър Илинденов, Грета Неделчева и Петър Петров. Постановката е на Владимир Петков, а сценографията на Галина Абаджимаринова