Прокуратурата предаде на съд шофьор, причинил катастрофа с двама загинали край Плевен

Инцидентът станал през февруари миналата година

Окръжна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 22-годишен шофьор за причинена катастрофа, в резултат на която са загинали двама човека - престъпление по чл.343 ал.4, вр. с чл.342 ал.1 от НК.

Обвинението срещу Ерсин К. е за това, че на 22.02.2015 г. на път между Плевен и Ясен, в близост до моста на река Вит, при управление на лек автомобил „Опел Вектра“, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на двама човека - на Бойка А. и на Цветан Ц., както и средна телесна повреда на Бисер Д. Като водач на лек автомобил обвиняемият е нарушил Закона за движението по пътищата: като с поведението си е създал опасности и пречки за движението, поставил в опасност живота и здравето на хората, не съобразил поведението си с пътните знаци и с пътната маркировка и се движил със скорост по-висока от допустимата. Деянието е извършено в пияно състояние.

На 22.02.2015 г. обвиняемият Ерсин, заедно с пострадалия при катастрофата Цветан Ц, тръгнали с лек автомобил „Опел- Вектра” от село Ясен за Плевен, за да си купят цигари. Преди това те били на гости у свой познат, където употребили алкохол. След като си купили цигари, тръгнали да се прибират. Пострадалият Цветан заспал на предната дясна седалка.

По същото време в посока към Плевен с лек автомобил „Опел - Корса“ пътували пострадалите Бисер Д. и баба му Бойка А. Двата автомобила навлезли в района около моста на река Вит. В този момент, обвиняемият Ерсин, който се движил със скорост 110,42 км/ч., задействал спирачната система, изгубил контрола върху превозното средство и навлязъл в насрещната лента. Така той и причинил челен удар с другия насрещно движещ се лек автомобил, който се движил със скорост 45,29 км/ч. Вследствие на удара на място са загинали возещите се на предните десни седалки в двата леки автомобила – Цветан Ц. и Бойка А. и била нанесена средна телесна повреда на Бисер Д.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Плевен.