Хубаво е, че има идеи за финансово оздравяване на общините, смята кметът на Плевен

Новите текстове ще дисциплинират местните администрации, смята Спартански

Кметът на Плевен Георг Спартански коментира в предаването "Преди всички" на БНР предлаганите промени в Закона за публичните финанси. По отношения дали ще има позитивен резултат за общините, той отговори, че е нормално в България, когато има нещо ново, което се опитваме да въведем, да има скептицизъм и недоверие.

"Знаете поговорката, че българинът най-добре мисли с втория акъл. С първата реакция няма да мине. Първо, имаме проектозакон. Какво ще излезе от Народното събрание е друг въпрос. Хубаво е, че имаме идеи за финансово оздравяване и разписани мерки за това как да се случи", заяви градоначалникът, като добави, че това мнение е на екипа, с който работи в общината.

"Аз и колегите ми считаме, че това е добра стъпка в правилната посока, защото не е тайна, че финансовото състояние на голяма част от българските общини е критично. По правилата, ако бяха в бизнеса, някои трябваше да бъдат обявени в ликвидация. Те са практически пред фалит. Очевидно част от нас не могат да се справят с натрупаните финансови задължения от предходни периоди или във времето на управлението на част и от настоящите кметове, преизбрани за следващ мандат", коментира Спартански. "Очевидно, че не можем да разчитаме, както това беше в добрите години, когато управляваше г-н Милен Велчев, и държавата имаше достатъчно финансови ресурси да ни покрива задълженията, което развращаваше финансовата дисциплина. Знаехме, че състоянието на държавата позволява с "голямата четка" да се забърсват финансовите дългове на общините и да започнем наново да трупаме задължения. Сега сме в съвършено друга икономическа ситуация, светът е в друга ситуация. Не можем да си позволим да караме през просото. Toва не е просто фирма, това са интересите на милионите български граждани", отбеляза Спартански.

Кметът на Плевен добави, че винаги съществува риск в България с тези изкушения, да се помага избирателно. "Трябва да подхождаме по принцип с доверие. Когато няма доверие в управляващите и в институциите, тогава ние просто нямаме държава”, допълни той, уточнявайки, че промените ще се случват по ясно разписани критерии. "Ако тръгваме с недоверие и с негативизъм към всяко нещо, няма да стигнем доникъде. Българинът е историческият нихилист, той отрича всичко и всички, но е крайно време да обърнем тенденцията. Така че аз не смятам, че трябва да отричаме нещо, само защото имаме лоши практитки от миналото", каза Спартански, допълвайки, че той и екипът му подхождат с доверие към тези мерки.