В ДФСГ "Интелект" отбелязаха Международния ден на изкуството

Приятни емоции си подариха в плевенската гимназия

Като официална дата 17 януари е приета за Рожденият ден на изкуствотo. То става ежегодно събитие, предложено за първи път през 1963 г. от френския художник Robrt Filliou. Той предположил, че преди един милион години не е имало изкуство. Но един ден, на 17 януари, за да бъдем точни, изкуството е родено. Според него, това се е случило, когато някой пуснал суха гъба в кофа с вода. Скромно начало, но от тогава, според художника е предложен официалния празник в чест на присъствието на изкуството в живота ни.

През последните години, идеята за рождения ден на изкуството е последвана от огромна мрежа от артисти, художници и приятели на изкуството по цял свят. За Robrt Filliou "Произведение на изкуството е средство за пряко въздействие върху света". Той се опитва да интегрира всички актове на живота с художествени средства, използва всякакви материали и форми за да предава своите идеи и мисли чрез изкуството.

Следвайки идеята, от ДФСГ "Интелект" - г. Плевен честваха празника, включвайки различни жанрове изкуство: изпълнение на китара Цветомир Цветанов 10 "а" клас;  с очарователните си гласове песни изпълниха и момичетата Диана Чолакова 10 "а" и Джоана Абрашева от 10 "в" клас; с народни хора се представиха - Надя, Добромира, Кристияна и Зорница от 10"е" ; модерен танц изпълниха Теодора - 10 "в" и Силвия 11"а"клас; акцент на събитието беше актьорското майсторство на Николай Аспарухов, който рецитира басните на Езоп "Пътникът и истината" и баснята на Алберт Декало "Роза и коза"; интерес предизвика и художествената изложба с рисунки на младите творци - Стефани - 9 "г", Марио , Нина , Зорница и Стилиан - от десетите класове и Марина 11"г"кл.; Оригинална беше и арт - инсталацията на тема "Изкуството да живееш чрез музика"; С ораторско майсторство се отличи и водещия Георги Павлов, който със съдействието на г-жа Людмила Дончева /преподавател по философия/ организираха празника и подариха приятни емоции.