Ученици и учители от СОУ "Иван Вазов" протегнаха ръка на едно от "пеперудените деца" в България

Училището получи благодарствено писмо от Дома за медико-социални грижи за деца

Благодарствено писмо изпрати екипът на Дома за медико-социални грижи за деца - Плевен до СОУ "Иван Вазов", изказвайки благодарност и признателност към учениците от 4 "А" клас и персонално към г-жа Маргарита Стефанова, както и към г-жа Силвия Бетовска от Подготвителна група на училището.

"Екипът на ДМСГД - Плевен сме дълбоко трогнати от отношението, съпричастността и разбирането към нашите деца, които са специални. Маги е едно от малкото "пеперудени" деца в България, за които полагаме грижи. Тя е дете, което не се различава от останалите - будно, умно и лъчезарно, но поради естеството на заболяването е принудено да живее в болка. Не може да играе и лудува като другите деца, затова ние и учениците на СОУ "Иван Вазов", се опитваме да коменсираме тази липса, дарявайки я с повече любов", пише в писмото си д-р Д. Георгиева.

Благодарение на отделените средства от четвъртокласниците са били закупени специфични дрешки, обувки и играчки, за да е възможна разходката на Маги през зимните дни.

"Аплодираме отношението на г-жа Стефанова да запознава своите възпитаници с понякога нелeкото детство на специалните дечица. Щастливие сме да виждаме, че учениците на СОУ "Иван Вазов" се възпитават в дух на съпричастност, толерантност, разбиране и съчувствие", се посочва още в писмото до директора Димитър Митев.

В България в момента живеят около 100 души с това заболяване. За тях света е острие. Децата, родени с това рядко генетично заболяване са принудени да живеят живот, напълно различен от живота на своите връстници. Все още твърде непознато за медицината, заболяването се причислява към трудно лечимите и макар честотата му да е рядка, булозната епидермолиза е изключително тежко заболяване, водещо със себе си сериозни усложнения и последствия. Epidermolysis Bullosa (Булозна Епидермолиза, ЕБ) е  рядко генетично заболяване, при което по кожата и лигавиците на тялото се издуват мехури, които дори от най-леко докосване се пукат, а впоследствие се превръщат в болезнени, отворени рани. Кожата е уязвима като крилце на пеперуда, затова често наричат децата с ЕБ “пеперудени деца”.