В ДФСГ "Интелект" отбелязаха Международния ден на прегръдката

Масова прегръдка и фотоизложба белязаха празничния ден

Днес в ДФСГ "Интелект" отбелязаха Международния ден на прегръдката. По традиция празникът се отбелязва чрез приятелски прегръдки дори и с непознати хора. Началото му е поставено в студентските среди на западноевропейската младеж, вероятно в бурната 1968 година, когато младите търсят солидарността по между като необходимата сила за отпор срещу поколението на бащите.

Защо се празнува точно на 21 януари, никой не може да каже. Международният ден на прегръдката е обявен за празник през 1986г. в САЩ. Днес International Hug Day се празнува в десетки страни, сред които Канада, Англия, Австралия, Германия, а вече и у нас.

На този ден учениците от ДФСГ "Интелект" във фоайето на гимназията направиха масова прегръдка, която бе заснета. За целта учениците от 9" б" клас изработиха емблеми с мечета, символ на прегръдката, а момичетата от 10 "в" клас направиха плакати и постери.

В еуфория през целия ден младите хора се прегръщаха и снимаха - позитивна беше атмосферата в училище.

Интерес предизвика и фотоизложбата на тема "Прегърни ме!". Акцент на деня беше и презентацията на Нена Върбанова от 9 „г“ клас, която вървеше през целия ден на монитора пред учителската стая. Оригинални снимки направи фотографът Ангел Прокопов от 10“а“ клас.

Смята се, че по време на приятелското прегръщане хората обменят душевна топлота. Психолозите изтъкват, че хората ,които обичат да се прегръщат, искат да усетят чувството на безопасност, комфорти обич, а стремежа да се докоснеш до друг човек, те тълкуват като проява на доверие.