От архива: Спартак (Плевен) аут от "А" група заради тефтер, открит след смъртта на треньор

Историята от шампионат 1982/83 г. е по-подходяща за криминален роман...

И Спартак (Плевен) е сред тимовете, които са били вадени от “А” група по административен път, както се случи с Литекс, припомня електронното издание на "24 часа". Това става през сезон 1982/83 г.

Интригата в шампионата тогава е по-подходяща за криминален роман, започващ с една загадъчна смърт на печално известно място. Дни след края на сезона заелият петото място Спартак (Плевен) все пак е изваден от групата за уреден мач с Черно море седмици по-рано. Чорапът се разплита с намерен след катастрофа тефтер с описание на действаща черна каса в клуба. Той е открит в автомобила на тогавашния треньор на Спартак Иван Иванов-Гунчо, мистериозно загинал в прохода Витиня, където гибелта застига години по-рано Георги Аспарухов и Никола Котков.

От смачканата кола изненадващо изскача компрометиращ дневник, разкриващ направени плащания към играчи на Черно море. Става ясно, че клубният шеф Димитър Паргов урежда с подкуп мач от 25-ия кръг във Варна, игран на 21 май 1983 г., който завършва с победа на плевенчани с 2:0. Разследването е ефикасно, а половин дузина “моряци” са арестувани. Бившият вратар на ЦСКА Борис Манолков и съотборникът му, защитникът Иван Иванов, са изключени от “физкултурното движение” и дълго време са следствени, завинаги са отнети състезателните права на Иван Дончев и Георги Кондов, за две години са наказани Светозар Светозаров и Рафи Рафиев. Треньорът на варненци Спас Киров подава оставка и повече не се занимава с футбол.

Шефът на Спартак Паргов пък е уволнен заради "действия, несъвместими със социалистическия морал”.