Два случая на кучешка тения в Плевенско

В РЗИ - Плевен са регистрирали и нови 16 случая на варицела

За периода oт 18 до 24 януари в отдел ПЕК на РЗИ - Плевен са регистрирани общо 28 заболявания, срещу 13 за предходната седмица. От групата на чревните инфекции са съобщени 7 случая. По нозологични единици и населени места те се разпределят както следва: - 4 ентероколита – по 1 в Плевен, Ясен, Беглеж и Дебово; 1 вирусен хепатит в Плевен; 2 салмонелози в Плевен.

От групата на капковите инфекции са регистрирани 19 случая. По нозологични единици и населени места те се разпределят както следва: - 16 варицели – 6 в Плевен, по 2 в Д. Дъбник, Левски, Белене и Писарово, по 1 в Никопол и Опанец; - 2 скарлатини в Плевен; 1 туберкулоза в Горник.

От групата на паразитозите са регистрирани 2 случая. Става дума за 2 ехинококози /кучешка тения/ – по 1 в Д. Митрополия и Бъркач. Кучешката тения е паразитно заболяване основно по животните, но засягащо и човека при определени обстоятелства.
Заболяването е широко разпространено в наши дни (особено често боледуват деца), а основна причина е големият брой бездомни кучета. За човека е опасна ларвната форма на паразита, паразитираща във вътрешните органи най-често черен и бял дроб. Възрастната форма паразитира в червата на кучето и не се намира при човека.