4 доживотни присъди за цигани, изтезавали до смърт ветеринар в Плевен

Зловещото убийство на 63-годишния Любомир Цаков е извършено през 2011 г.

4 доживотни присъди при специален режим и 20 години решетки даде Апелативният съд в Търново на петима цигани, изтезавали до смърт ветеринар във вилната зона "Нежовец" край Плевен, за да каже къде крие парите си. Бандата изверги на възраст между 28 и 45 години получи от Окръжния съд в Плевен три доживотни присъди и две наказания от 20 и 18 години затвор. Мирослав Йорданов - Зъбчето, Кольо Йорданов, Мехмед Салиев, Ибрахим Салиев и Юсеин Меймишев трябва да платят солидарно помежду си по 50 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди на близките на жертвата си. Прокуратурата и осъдените обаче оспориха размера на наказанията и делото тръгна на втора инстанция.

Апелативните магистрати са потвърдили доживотните присъди, като са заменили 20-те години затвор на Мехмед Салиев също с решетки доживот. Наказанието на брат му Ибрахим е увеличено от 18 на 20 години затвор, пише електронното издание на "24 часа".

Зловещото убийство на 63-годишния Любомир Цаков е извършено през 2011 г. В нощта на 17 срещу 18 февруари петимата садисти от т.нар."гръцки цигани" се вмъкнали незабелязано в къщата на ветеринарния лекар Любомир Цаков, който отглеждал животни и живеел в почти изоставената вилна зона "Нежовец" край Плевен. Нападнали го в гръб, докато наглежда животните си и го повалили с няколко удара. Циганите завързали Цаков за един стол и започнали да го бият с железни колове и пръти по цялото тяло.

Изтезанието според разследващите продължило поне три часа, за да каже жертвата къде има скрити пари. Той обаче нямал какво да даде на грабителите и те си тръгнали с дебитната му карта, два мобилни телефона и законно притежавания му пистолет, всичко на обща стойност 154 лв.

Размазаният от бой ветеринар е намерен завързан в селскостопанската постройка от съседа си на следващата сутрин. Убийците са арестувани едва през 2014 г. Четирима от тях чакат правосъдие в затвора, а Юсеин е на свобода, тъй като е с ампутиран крак. Присъдите не са окончателни и могат да се обжалват пред ВКС.