ВСС избра съдия Александър Григоров за втори мандат председател на Окръжен съд – Плевен

Съдия Григоров има над 23 години юридически стаж като младши съдия и съдия в органите на съдебната власт

Висшият съдебен съвет избра с 19 гласа „за” съдия Александър Людмилов Григоров за втори мандат административен ръководител - председател на Окръжен съд – гр. Плевен. Другият кандидат Силвия Цветкова Кръстева получи един глас „за“. Един член на Съвета се въздържа в гласуването.

Съдия Григоров има над 23 години юридически стаж като младши съдия и съдия в органите на съдебната власт. В периода 2010 г. – 2015 г. той е административен ръководител – председател на Окръжен съд – гр. Плевен, а към момента е изпълняващ функциите административен ръководител.

В Концепцията си кандидатът определя като своя основна цел да продължи утвърждаването на съда като независима институция, част от съдебната система, която гарантира върховенството на закона. Според него за постигането й той ще продължи утвърдените в Окръжен съд – гр. Плевен принципи на работа като: пълна прозрачност в работата на администрацията на съда, административния ръководител и заместниците му; равенство между всички магистрати по отношение на засягащите работата им и условията на работа въпроси, както и разпределението на делата и другите отговорности; обсъждане на важните въпроси на общо събрание на съдиите от окръжния съд, включително тези, които са от компетентността на административния ръководител; безкомпромисно спазване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати; работа в екип на административния ръководител и заместниците му и други. Предвижда се усъвършенстване и рационално управление на съда за постигане на ефикасност, бързина и прозрачност на правораздавателния процес, като се идентифицират проблемите и причините за забавяне на делата и се приложат съществуващите добри практики. Амбицията на съдия Григоров е да уеднакви работата в съдебния район, като създадените от Окръжен съд – гр. Плевен, или от районен съд добри практики, се въведат в останалите съдилища в съдебния район. Той представи своето виждане за отводите на съдии от дела, както и за приложението на чужди практики в правораздавателната дейност.

Въпросите към кандидата касаеха коментар за приложението и ефекта от въведената от него практика за избор на втори докладчик по дела, разглеждани от разширен състав; мнение за предстоящото въвеждане в системата за разпределение на делата на норма за тежест на разглежданите дела; за прилаганата от него дисциплинарна практика; за установени пропуски в дейността на съда като противоречива практика при решаване на дела, отводи и неравномерно натоварване; какви проблеми са откроени в районните съдилища и как се преодоляват, както и за взаимодействието между административните ръководители на съдилищата в съдебния район и възможностите за повишаване на квалификацията на съдиите.

Съдия Григоров бе подкрепен от членовете на Съвета Даниела Костова, Незабравка Стоева, Милка Итова и Галя Георгиева. Те обърнаха внимание на отличната му професионална подготовка и административен опит, на представения в Концепцията обективен анализ за състоянието на съдилищата в съдебния район, както и на направеното от него за преодоляване на проблеми, заварени в първия му мандат.