Специалист от ИЛВ - Плевен оцени вината в конкурса "Винария 2016" в Луковит

Доц. д-р Ваньо Хайгъров връчи няколко приза

Червеното вино на местния предприемач Ангел Вандов бе определено за най-доброто от реколта 2015 г. в Луковит. Тази оценка даде доц. д-р Ваньо Хайгъров, завеждащ отдел „Винарство и химия“ в Институт по лозарство и винарство - Плевен. Доц. Хайгъров оцени вината на участниците в традиционния конкурс „Винария: Празник на виното и винопроизводителя Луковит`2016“, организиран от Народно читалище „Съзнание 1895“.

Заключителното мероприятие се проведе на 1 февруари и бе открито от читалищния секретар Красимир Ралчев, който благодари на всички участници. Сред гостите бяха заместник-кметът на общината Цветелин Цоков, почетният гражданин на Луковит Йото Пацов, председателят на общинското сдружение на пенсионерите Цоло Сираков, производители на вино от Дерманци, Петревене, Торос и др.

Театралното студио към читалището с ръководител Антоанета Нечева представи откъс от постановката „Зарезоя-пристаноя“, свързана с пресъздаване на ритуала „Зарязване“ и носител на трето място в националния ученически конкурс „За хляба наш…“ Благоевград`2015. Освен голямата награда на Ангел Вандов, доц. Хайгъров връчи още няколко приза – „Майстор винар“ на Лазар Чиков, „Баш винар“ на Таня Дочева, „Минава за винар“ на Красимир Кръстев и „Винар“ на Искра Йорданова. Отличените получиха грамоти и тематични награди – чаши и комплекти пособия за вино, информират от местната управа.