Цецка Цачева се срещна с вицепремиера на Черна гора Игор Лукшич

Предстои представянето на книгата "Отношенията между България и Черна гора 1878-1913"

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева разговаря с вицепремиера и министър на външните работи и европейската интеграция на Черна гора Игор Лукшич, който е на двудневно официално посещение у нас.

Отношенията между България и Черна гора са традиционно добри, нашите народи са близки и между двете страни няма открити въпроси, отбеляза на срещата председателят на Народното събрание. Цецка Цачева посочи, че през изминалата година на посещение в страната са били черногорският президент и премиер и отправи покана към председателя на Скупщината на Черна гора Ранко Кривокапич да направи официална визита в България.

Имаме добри контакти с колегите от Черна гора в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която в момента се председателства от България, подчерта Цецка Цачева. Разчитаме на вашата подкрепа за българската кандидатура постоянният секретариат на ПА на ПСЮИЕ да бъде в София, защото столицата ни има натрупан добър опит в тази сфера като домакин на Регионалния секретариат на ПСЮИЕ, страната ни е член на ЕС и НАТО, имаме добри контакти с Европейския парламент, както и възможност за по-тясно сътрудничество с комисията по външна политика на ЕП.

България подкрепя избрания от Черна гора път на европейска и евроатлантическа интеграция, подчерта председателят на българския парламент и припомни, че през декември 2015 г. Народното събрание прие Декларация във връзка с отправената покана към Черна гора за членство в НАТО. Приемането на Черна гора в Алианса ще допринесе за по-голямата сигурност не само на Европа, но и на Балканите, допълни Цецка Цачева.

Изминалата 2015 г. беше динамична за двустранните отношения между България и Черна гора, отбеляза вицепремиерът и министър на външните работи и европейската интеграция на Черна гора Игор Лукшич. Това е първата ми визита за 2016 г., което е доказателство за това, колко държим на двустранните отношения с България, подчерта той и допълни, че липсва достатъчен обмен на мнения между председателите на парламентите на двете страни.

Черногорският вицепремиер благодари за последователната подкрепа, която страната му получава от България в процеса на преговори за членство в ЕС. Той изрази надежда, че българският парламент ще бъде след първите законодателни институции, които ще ратифицират споразумението за членството на Черна гора, когато то бъде подписано. Предстои ни още много работа и ще бъдем благодарни за споделения от България опит, добави Игор Лукшич.

През 2016 г. се честват 120 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни и 10 години от установяването на двустранните отношения, посочи Игор Лукшич и добави, че предстои представянето на книгата "Отношенията между България и Черна гора 1878-1913", която е съвместно издание на българския и черногорския държавни архиви.