Мащабна акция в Плевен: Конфискуваха 11 700 къса цигари и 4 кг тютюн

Оперативните действия са извършени в частни домове, магазини, автомобили и на пазари

Мащабна специализирана операция за ограничаване на разпространението на акцизни стоки без бандерол е проведена в Плевен. На 1 февруари полицията конфискува 585 кутии нелегално разпространявани цигари /11 700 къса/ и 4 килограма насипен тютюн без заплатен акциз. Оперативните действия са извършени в частни домове, магазини, автомобили и на пазари.

За времето от 9 часа до 16 часа при извършената проверка в района на пазар са установени улични търговци от село Буковлък – 54-годишна, 49-годишна, 38-годишен, 34-годишен, 32-годишен, 55-годишна, 37-годишна, 32-годишна. От тях са иззети пликове с насипен тютюн с тегло около 4 килограма. Съставени са девет акта по Наредба № 14 на Общински съвет - Плевен и четири акта по Закона за българските лични документи.

Около 17:30 часа в търговски обект в град Плевен, са открити пет кутии с цигари, без бандерол с марка "Merilyn slims“ - червен. За констатираното нарушение е изготвен протокол за извършена проверка. Предстои съставяне на акт за административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. В търговския обект са установени три плевенчанки - 41-годишна с 10 кутии цигари "Merilyn“, 53-годишна с 5 кутии цигари "Merilyn“, 71-годишна с 30 кутии с цигари "Merilyn“. Установените 50 кутии с цигари са предадени с протоколи за доброволно предаване. Нанесената щета на републиканския бюджет от невнесен акциз е в размер на около 375 лева.

Полицейските действия са продължили на територията на квартал „Сторгозия“. За времето от 17:30 часа до 20:00 часа са извършени претърсвания и изземвания в апартаменти и междублокови пространства. Под тераса на блока, в който живее 71-годишната, на земята са установени две чанти, съдържащи 466 /четиристотин шестдесет и шест/ кутии с цигари, без акцизен бандерол с марка "Merilyn". Изяснява се съпричастността на възрастната жена към иззетите тютюневи изделия. При проверка в апартамента на 62-годишна, в същата жилищна кооперация, са намерени 19 кутии с цигари, без бандерол с марка "Merilyn". По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК, с нанесена щета на републиканския бюджет от невнесен акциз, в размер на около 36 375 лева. Работата продължава разследващ полицай.

Около 17 часа в село Буковлък е спрян за проверка лек автомобил „Ауди“, управляван от 39-годишен местен жител. На задна седалка са намерени 30 кутии с цигари без бандерол марка "Fisher" и 20 кутии цигари без бандерол с марка "Walden". Цигарите са иззети с протокол за доброволно предаване. Предстои да бъде съставен акт за административно нарушение на основание чл.123, ал.1 от ЗАДС. Уведомен е дежурен прокурор при Районна прокуратура - Плевен. Материалите ще бъдат докладвани на Митническо бюро - гр.Плевен за вземане на отношение по компетентност.