Ядем все по-малко свинско месо

Очакванията са тази тенденция да продължи

Живеещите в ЕС ядат все по-малко свинско месо и тази тенденция ще се запази, съобщи Тасос Ханиотис, който отговаря за икономическите анализи, оценките и прогнозите в ГД "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия.

В световен мащаб обаче се очаква повишаване на консумацията. Затова според експертите на ЕК износът на свинско до 2025 година ще се нарасне с 26%. Не се очаква обаче сериозно увеличение на произведените в ЕС количества свинско месо, предаде Нова тв.

Данните на ЕК показват и че европейците ядат все по-малко говеждо и телешко месо. Прогнозите са, че до 2025 година ще има 4% намаление в производството на говеждо и телешко месо, а износът ще се свие с 35%.

За сметка на това обаче в Европа се очаква нарастване на консумацията на масло, сметана и сирене.

Преди месеци Световната здравна организация съобщи, че консумирането на наденица, шунка и други преработени меса може да доведе до развитието на рак на дебелото черво като подобен риск съществува и при ядене на червено месо. Производителите на месо от своя страна разкритикуваха откритията, обявявайки ги за неверни.