Децата на Плевен ще декламират патриотични стихове навръх 3 март

Вечни шедьоври на българската поезия ще прозвучат на Панорама "Плевенска епопея“

"Аз съм българче", "Опълченците на Шипка", "На прощаване", "Хаджи Димитър" и много други вечни шедьоври на българската поезия ще прозвучат на Трети март на Панорама "Плевенска епопея", в изпълнение на деца от началните училища. Идеята е на сдружение "Рицари без броня".

В едно от водещите плевенски училища – НУ "Христо Ботев", се заражда идеята малките ученици, с помощта на своите учители и родители, да разучат тези красиви стихотворения, изграждащи българското национално самосъзнание. Баби, дядовци, майки и бащи ще повтарят заедно със своите внуци, синове и дъщери стихове, възпяващи нашата история, стиховете, които помнят от своето детство. Учителите ще направят в класовете си конкурс за рецитиране на стихотворенията. Училищата ще излъчат първенци, които ще се състезават помежду си на 2 март в 13ч. в къща-музей "Освобождение на Плевен“.

Най-добрите изпълнения ще прозвучат на 3 март на Панорамата, където сдружение "Рицари без броня" организира общоградско събитие, посветено на празника.

"Какъв по-добър повод да се обърнем към българските корени от Трети март! Ние, от сдружение "Рицари без броня", отправяме към Вас, плевенчани, следното предизвикателство: Научете детето или внучето на любимото си патриотично стихотворение. Да докажем, че тези песни са живи и са ни нужни, за да поддържаме в сърцата на поколенията любородната искра на българския дух! Елате на Трети март, заедно със своите деца , приятели и гости, на това свято място, наречено Панорама "Плевенска епопея“! Нека на земята, напоена с кръвта на героите, заедно да рецитираме вечните стихове на България, така както преди месеци пак там запяхме "Кой уши байрака…" Там ще се срещнат клубове и организации, възраждащи българската историческа памет…хора, които се гордеят да наричат себе си българи. И Вие сте сред тях, нали?", призовават от сдружението.

Трети март – дата свещена, белязала нашето Освобождение, ден – най-съкровен в календара на българската национална история. За нас, българите, 3 март 1878 година е въплъщение на едно начало, възкресение на един народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода; народ, чиято висока самобитна култура е подложена на унищожение; възражда се една държава, която отново заема своето място на картата на Европа. Ден е на заслужена национална гордост, защото Българското освобождение не е подарено, а извоювано.

Плевен става известен най-вече със събитията, разиграли се по време на Освободителната руско-турска война, но Плевен има многовековна и богата история. По своите мащаби и кръвопролитие тази битка няма равна в цялата война. На 10 декември 1877 г. Осман паша претърпява пълно поражение и Плевен пада.

Панорама "Плевенска епопея-1877 г." - това е единственият по рода си паметник на Балканския полуостров. Създаден е в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османско иго. Точно там години наред честванията са по-скоро формални.

"За нас от "Рицари без броня”, ще е чест да „съживим” историята, да направим традиция и да честваме Освобождението в Плевен, по подобаващ за мащабите на събитието в града. Подобно на хоровото изпълнение на „Кой уши байрака” нека се съберем на това емблематично за града ни място и съхраним българщината", казват още от сдружението.