Районна прокуратура-Плевен предаде на съд 25-годишен, присвоил чужди пари

Обвиняемият бил част от схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 25-годишен мъж, противозаконно присвоил чужди средства - престъпление по чл. 206, ал. 1 от НК.

Ихтиандър М. е предаден на съд, за това, че на 2 август 2015 г. в гр. Плевен, противозаконно присвоил чужди движими вещи – парична сума в размер на 900 лева, собственост на Светла А.

През месец юли 2015 г., обвиняемият публикувал обява в интернет сайт, за продажба на личния си автомобил. Във връзка с обявата, по телефона с Ихтиандър се свързал мъж, който се представил за „доктор Николов“. В хода на разговора последният предложил на обвиняемия работа като посредник при осъществяване на куриерски услуги от гр. Плевен за гр. Русе. Двамата се уговорили за заплащането, което обвиняемият Ихтиандър ще получава и той се съгласил да започне работа.

На 2 август 2015 г. „доктор Николов“ отново позвънил на обвиняемия и му възложил да отиде на адрес в гр. Плевен, за да вземе пратка. Обвиняемият Ихтиандър отишъл на адреса и там го чакала пострадалата, която му предоставила пакет, който съдържал сумата от 900 лв. Преди пристигането на обвиняемия, пострадалата Светла била въведена в заблуждение по телефона от трето лице да предаде парите тъй като неин близък ще си закупува климатици.

Според уговорката с „доктор Николов“, обвиняемият Ихтиандър взел пратката и тръгнал. По време на пътуването, погледнал надписа върху плика, в който са били поставени парите и осъзнал, че жената е била измамена. От своя страна, той решил да не изпраща парите на мнимия „доктор Николов“, а да ги вземе за себе си и да ги похарчи за задоволяване на собствените си нужди.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд-Плевен.