Бащата на Вероника плаши със самоубийство, ако намалят присъдата на циганина, отнел живота й

Трайчо Трайков все пак таи надежда магистратите да оставят 30-годишната присъда

"Имах предчувствие, че ще загубя Вероника малко преди да разбера, че е изчезнала", сподели пред "България днес" бащата на студентката от Никопол Вероника Здравкова, която преди почти година стана жертва на циганина рецидивист Илиян Здравков.

"Вечерта преди да разбера, че е в неизвестност, за миг ми мина през ума, че няма да я видя жива. Просто я видях приклекнала пред една бяла стена и усетих това чувство. Малко по-късно разбрах, че наистина сме я изгубили", спомня си почерненият Трайчо Трайков.

Бащата е убеден, че и сегашното му предчувствие, че на втора инстанция ще бъде намалена с 5 години присъдата на изверга-убиец, ще се сбъдне. Трайчо все пак таи надежда магистратите да оставят 30-годишната присъда. С нея на циганина бе наложено да плати по 100 бона кръвнина на майката и бащата на студентката. Това обаче няма как да се случи, защото прекаралият голяма част от живота си в затвора убиец няма нищо на свое име. Но бащата иска поне справедливост за детето си и заплашва, че ако наистина присъдата бъде намалена, ще се самоубие.

"В началото пак си мислех да сложа край на живота си. Но после реших да се стегна и да се боря в памет на дъщеря ми. Опитваме с родителите на други деца, които бяха убити, да стигнем до промяна на закона и извергите да не се ползват от възможността наказанията им да се намаляват с 1/3. Уви, никой не ни обръща внимание", казва още Трайков.

Припомняме, че Апелативният съд във Велико Търново насрочи дата за начало на съдебната сага на втора инстанция. Делото ще бъде на 15 февруари от 11.30 часа - дни преди да се навърши една година от смъртта на момичето.