Избраха кандидатите за членове на УС на НСОРБ на регионално заседание в Плевен

То беше председателствано от домакина - кмета на Община Плевен Георг Спартански

81 бяха представителите на общини от Северозападния район, които присъстваха на провелото се днес в Плевен регионално делегатско заседание на Националното сдружение на общините в Република България. То беше председателствано от домакина - кмета на Община Плевен Георг Спартански.

Председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев предложи да няма ограничение в броя на номинациите по време на  самото обсъждане, а след това всички предложени кандидатури да бъдат подложени на гласуване.

На заседанието бяха издигнати пет кандидатури за членове на Управителния съвет от Северозападния район, между които трябваше да бъдат избрани четирима представители. След проведеното гласуване стана ясно, че това ще са кметът на Община Троян Донка Михайлова /41 гласа/, на Община Монтана - Златко Живков /75 гласа/, на Община Враца - Калин Каменов /65 гласа/ и на Община Лом - Пенка Пенкова /75 гласа/. За петия кандидат – кметът на Община Кула д-р Владимир Владимиров, гласуваха 34 делегати.

Кметът на Община Никопол д-р Валерий Желязков издигна кандидатурата на плевенския общински съветник Дарин Ангелов за член на Контролния съвет на Националното сдружение. Предходния мандат г-н Ангелов беше председател на Общински съвет – Плевен, както и член на Контролния съвет на НСОРБ, в момента е и в Държавната комисия по стоковите борси и тържищата към Министерски съвет. Предложението бе прието с 63 гласа „за”.

НСОРБ обновява и състава на своите постоянни комисии. В тази връзка в Общински съвет – Плевен е заявено желание от името на общинския съветник Николай Маринов за членство в ПК по земеделие, гори, селските и планински райони.

"Има устойчиви и много неприятни клишета като „Северозападнала” България. Аз лично, макар че плевенчани не сме в центъра на този регион, но принадлежим към него, мисля, че е наша обща цел и с общи усилия трябва да направим така, че в следващите четири години това неприятно клише за нашия регион да бъде изпразнено от съдържание. Нека да покажем, че в този край на България, в този район за планиране живеят не по-малко стойностни хора от останалите, а и като цяло в Европейския съюз. Затова разчитам на нашето представителство в Управителния съвет в диалог с централните власти да направят така, че ние освен едно географско понятие да се превърнем в равнопоставен с другите регион - и в политическите, и в икономическите процеси в страната и в ЕС. Това трябва да бъде цел на нашите представители и на всички нас в бъдещите няколко години”, заяви пред делегатите Георг Спартански.

XXIX-то Общо събрание на НСОРБ ще се проведе на 23 и 24 февруари в София при предварителен дневен ред промяна в Устава на НСОРБ, избор на Управителен съвет и на Контролен съвет, приемане на програма за дейността на НСОРБ за 2016 г., избор на председател на Управителния съвет и на председател на Контролния съвет и др.