Няма опасност от грипна епидемия в Община Червен бряг

Животът

09-02-2016, 15:45

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плевен далеч от грипна епидемия

Няма затворени училища и детски градини на територията на общината

Въпреки завишената заболеваемост за страната, няма опасност от обявяване на грипна епидемия в Община Червен бряг, стана ясно след проведени разговори с РЗИ гр. Плевен. На този етап от време няма предпоставки за възникване на епидемична обстановка, защото заболеваемостта от грип е много ниска. Няма затворени училища и детски градини на територията на общината, съобщиха от местната администрация.

Семейните лекари от града съветват гражданите при проява на симптоми на грип да не водят децата си в учебни заведения с цел превенция. Специалистите апелират към търсене на лекарска помощ при първоначални симптоми за развитие на грип и категорично избягване на самолечение.

Напомняме, че нов щам „Швейцария“ нахлу в страната ни, за което алармираха епидемиолози още в края на миналата година. Симптомите на новия грип започват с втрисане, висока температура и главоболие. След 24-48 часа се появява и кашлица, тъй като вирусът предизвиква инфекция на дихателните пътища. Често грипът дава усложнения – пневмония, отит, а при по възрастните и сърдечносъдови заболявания. Като превантивни мерки могат да се пият топли напитки, витамини и повече плодове и зеленчуци.