Баща и син от Червен бряг остават зад решетките за отвличане и побой

Ако обвиненията бъдат доказани, са заплашени от 10 до 20 години решетки или доживотен затвор

Апелативният съд във Велико Търново потвърди постоянния арест, наложен от плевенските магистрати на общинския съветник в Червен бряг Анатолий Иванов и сина му Мирослав.Те са обвинени в отвличане и жесток побой на 35-годишния Йордан Чеков от Луковит, когото подозирали в кражба.

Апелативен съд Велико Търново за втори път се произнася по дела, относно мерките за неотклонение на двамата обвиняеми, след като на 29 декември 2015 г. им наложи мярка за неотклонение "задържане под стража". Адвокатите на двамата са поискали ново разглеждане с мотива, че има промяна в здравословното им състояние, което не позволява оставането им в ареста.

Както Окръжен съд Плевен като първа инстанция, така и Апелативен съд Велико Търново като въззивна инстанция отхвърлят тези мотиви като неоснователни, съобщиха от Съдебната палата. Според данните от разследването, на 12 декември около 8 часа сутринта те, заедно с още няколко неизвестни засега лица, отвлекли Чеков и го закарали във фирмена база, където го овесили надолу с главата и го били зверски.

Според мотивите на съдебното определение пострадалият е разпознал похитителите си. Мирослав бил счупил със стик за голф лявата ръка на нарочения за крадец и го заплашил с пистолет, че ще го гръмне, ако каже нещо за случая. Според магистратите по делото са налице и данни, че синът на общинския съветник го е заплашвал да оттегли показанията си и му е предлагал подкуп. Изплашеният Йордан поискал охрана от полицията.

Ако обвиненията в отвличане и нанасяне на средна телесна повреда бъдат доказани, баща и син са заплашени от 10 до 20 години решетки или доживотен затвор, както и конфискация на част от имуществото им.