Областният управител и председателят на Обс - Плевен участваха в среща с министър Петър Москов

Нито едно легло за лъчелечение и онкология няма да бъде, заяви министърът

„Националната здравна карта гарантира досегашния обем дейности, както и пълното им финансиране”. С тези думи министърът на здравеопазването Петър Москов започна срещата с представителите на държавна, местна власт, РЗИ и болници в четирите области Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч. Домакин на събитието бе Област Габрово. На срещата присъстваха зам.министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и експерти от министерството.

По думите на министър Москов Националната здравна карта гарантира болнични легла, които от своя страна са гарант за наличието на необходимата инфраструктура за изпълнение на съответния обем. "Картата ви пази от това, което някои наричат лоша конкуренция”, допълни Петър Москов. Той уточни, че така няма да се допуска ситуация инвеститор, изградил „лъскаво лечебно заведение” да привлича специалистите от държавната болница при себе си, определяйки си да работи с лека патология, а тежките случаи отново да остават ангажимент на държавните и общински болници. „Картата показва, че инвестиции се случват ако няма наличности, т.е. ако има необходимости”, поясни министърът на здравеопазването. Той бе категоричен, че нито едно легло за лъчелечение и онкология няма да бъде редуцирано.

Moсков посочи, че в доболничната помощ от министерството залагат по-високи потребности. При формиране на нуждите от болнични легла на областно ниво са взети пред вид специфичните здравно-демографски показатели в съответната област и миграционния коефициент три години назад. „Няма да има нито една общинска болница, която да подлежи на затваряне. Здравната карта не представлява заплаха за общинското здравеопазване”, гарантира министър Москов.

По време на срещата директорът на РЗОК Плевен Мартин Митев обърна внимание на недостатъчната информация в общинските болници за алтернативата за ползване на пътеки за долекуване. На това министър Москов отговори, че предвижда остойностяването на тези услуги на ден.Планирани са 530 000 леглодни в бюджета на НЗОК точно за това, посочи министърът на здравеопазването.

„Смисълът на здравната карта е, че тя представлява аналитична база за изграждане на национална политика”, обобщи министър Москов.