Убиецът на Вероника: Съжалявам за стореното, моля да ми намалите присъдата

В рамките на месец Апелативният съд ще се произнесе ще лежи ли по-малко Илиян Здравков

В 30-дневен срок Великотърновския Апелативен съд ще се произнесе по искането на Илиян Здравков, убил 23-годишната студентка от Никопол Вероника, да му бъде намалена присъдата. На първа инстанция убиецът на красивото момиче получи 30 години затвор. Сега Здравков и адвокатът му настояват тя да бъде намалена с мотивите, че рецидивистът е съдействал на разследващите и по този начин се давал добър пример за други престъпници да съдействат на досъдебното производство, съобщава velikotarnovo.utre.bg.

"Нашите мотиви да искаме намаляване на присъдата е пълното съдействие което подсъдимият е оказал още на ниво досъдебно производство. Вярно е, че има много присъди, но все пак, за да се поощряват и други съгрешили лица да съдействат, следва да му се намали присъдата в степен, която съдът прецени. Ние не претендираме за минимално наказание.”, каза адвокатът на Илиян Здравков Кирил Станчев пред състава на Апелативния съд.

Адвокатката на родителите на Вероника припомни, че присъдата на убиеца не е доживотна, а е 30 години именно защото е съдействал на полицията и разследващите. "Подсъдимият многократно е осъждан, включително и за грабеж, придружен с убийство. Фактът, че той има деца, които не е припознал и те са настанени в социални институции, говори красноречиво за съзнанието му и за това, че той няма как да бъде превъзпитан с едно по-леко наказание. Няма сума, която да обезщети родителите на убитото момиче. И макар че те никога няма да видят постановените им от Окръжния съд обезщетения, настояваме Апелативният съд да ги потвърди.”, каза адвокатката на семейство Трайкови.

"Искрено съжалявам за стореното, моля да ми намалите присъдата.”, каза пред магистратите убиецът Здравков. "Не е искрен, как ще е искрен, не знам някой да му е повярвал. При положение, че той е тръгнал да убива – било е целенасочено, тръгнал е да убива, не само да ограбва.", каза съсипаната от мъка майка на Вероника Надя Трайкова. Тя се надява магистратите да потвърдят присъдата, дадена на първа инстанция.

Апелативният съд ще се произнесе в рамките на месец дали ще уважи искането за по-лека присъда на Илиян Здравков. Тази на Окръжен съд – Велико Търново от 15 септември м.г. е 30 години лишаване от свобода при първоначален строг, 200 000 лева кръвнина, държавна такса върху гражданския иск в размер на 8 000 лева и 7 240 лева разноски по делото.